Fontos figyelmeztetést adtak ki az autósoknak a tél előtt

ablaktörlő téli vezetés
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztató kiadványt készített a téli közlekedésről.
Vágólapra másolva!

A járványhelyzetre tekintettel a megfelelő téli felkészüléshez hasznos tanácsokat tartalmazó összegzést idén kizárólag elektronikus úton terjesztik.

Télen a megváltozó útviszonyok, a meghosszabbodó fékutak, a kanyarokban könnyen megcsúszó kerekek és a korai sötétedésből, ködből pislákoló lámpákkal előtűnő járművek is fokozott baleseti kockázatot jelentenek.

Ha az évszak fagyos és csapadékos, az alacsonyabb átlagos haladási sebesség miatt többnyire a könnyű sérüléses, koccanásos balesetek száma nő.

Forrás: Pixabay

Enyhébb, száraz időjárás esetén a balesetek következményei súlyosabbak lehetnek. Megfelelő felkészüléssel nemcsak a kellemetlenségektől, bosszúságoktól kímélhetik meg magukat, hanem a veszélyhelyzetek kialakulását is megelőzhetik a közlekedők.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztató anyaga a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a MÁV, az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Volánbusz közreműködésével készült el.

Tavaly a járművek téli felkészítettségét vizsgáló szakemberek 1280 megállított autó közül 276 esetében tártak fel hiányosságot.

A leggyakrabban a külső fényszórók, lámpák, az ablakmosó folyadék és az ablaktörlő lapátok állapota kapcsán merültek fel problémák.