Változnak a sebességhatárok a magyar utakon

100 km/h tábla kresz
Vágólapra másolva!
Több útszakaszon csökkent a megengedett maximális sebesség a hazai utakon, eközben mindössze négy helyen növekedett. De lehet még változás.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közút napi szinten vizsgálja a hazai utakat, a balesetek száma és a gyatra útminőség miatt is lassíthatja a forgalmat. De arra is volt példa, hogy a rendőrség kérte: emelkedjen egy úton a sebességhatár - írta a Vezess.

2020-ban eddig 27 különböző szakaszon módosította a járművek maximálisan megengedett tempóját a Magyar Közút.

A beavatkozások lokális jellegűek, az érintett szakaszok hosszúsága igen eltérő, akadnak köztük ideiglenes módosítások is.

Sokkal több helyen csökkent, mint növekedett a sebességhatár az elmúlt években, egyértelműen ez a jellemző változtatás. 2018 eleje és 2019 közepe között összesen 29 útszakaszon csökkent a maximálisan engedett tempó, eközben mindössze két helyen növekedett

A 27 változásból 23 alkalommal lejjebb vitték a tempót, volt olyan útszakasz is, ahol 100-ról 60 km/h-ra csökkentették.

Idén is sokkal kevesebb helyen kerültek ki a korábbinál gyorsabb haladást engedélyező táblák, 2020-ban eddig mindösszesen négy ilyen hely volt.

Például

a 7-es főúton, a 78-as kilométerszelvény mindkét oldalán az eddigi 50-es táblákat 70-esekre cserélték.

Ez a hely a 8-as főút felett haladó felüljáró, Székesfehérvár ún. emmarózai csomópontja. A baleseti adatok nem indokolták az 50 km/h-t, de az íves vonalvezetés miatt 70-nél többet sem.

Itt a rendőrség kezdeményezte az emelést.

Három főúton már eldőlt, hogy hamarosan változtatnak a táblákon, míg három autópályán jelenleg is vizsgálódnak. "Az M7-es autópályán, valamint az M5-ös és az M6-os autópálya kezelésünkben lévő rövid szakaszán végzünk még az idén forgalmirend-felülvizsgálatot. Ezek még nem záródtak le" – írta a Magyar Közút.