Megismétli titkos akcióját a rendőrség, most félhetnek igazán a sofőrök

kamion
Vágólapra másolva!
Felismerte a rendőrség, hogy sokkal hatékonyabb az ellenőrzés, ha a sofőrök nem tudnak a jelenlétükről, és így magukat adják. Éppen ezért egy nemrég végrehajtott kamionos akció megismétlését tervezik az M5-ös autópályán.
Vágólapra másolva!

Magyarországon decemberben vadásztak először közlekedési szabályszegőkre rejtett módon, kamionból - írta meg a Kreszváltozás.hu.

Az M5-ös autópályán végrehajtott akcióban tíz rendőr vett részt,

ebből egy civil ruhás, aki a kamion vezetőfülkéjében foglalt helyet a sofőr mellett. A többiek ültek a hat rendőrautóban, amelyből öt volt felmatricázott és egy a civil, kék Skoda Octavia.

A vontatóból és félpótkocsiból álló kamiont, amelybe beszerelték a kamerákat és amelyen a civil ruhás rendőr tartózkodott, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság egyik szállítmányozó partnere biztosította, a vontató sofőrje is a szállítmányozási cég alkalmazottja volt.

Két kisméretű, tapadókoronggal a szélvédőre rögzíthető menetrögzítő kamerát helyeztek el a fülkében,

valamint az utas rendőr még egy kézi kamerát is kezelt. A civil Skodában szintén volt kamera és sebességmérő berendezés is.

A rejtett ellenőrzést az M5 autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán a Szeged felé tartó irányba kezdték. A kamion felhajtott az autópályára, és mikor a fedélzetén utazó civil öltözetben lévő rendőr észlelte a szabálysértést, akkor rádión jelzett a civil kocsiban ülő kollégáinak. A szabálytalan járművet ez a kocsi vezette ki a legközelebbi parkolóba (videofelvétel az álca-kamionból is készült), ahol átadta az ott várakozó egyenruhás rendőröknek.

A rejtett ellenőrzés másfél órán át tartott,

ezalatt három kamiont értek szabálytalankodáson, kettő az előzési tilalmat szegte meg, egy pedig nem tartotta be a követési távolságot. A szabálysértők mindhárman külföldiek voltak, velük szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Mindegyiküket 30 ezer forintra büntették, a büntetést a sofőrök a helyszínen POS terminálon befizették. Az álca-kamionos módszert a gyorspróba alapján hatékonynak ítélték, így a tervek szerint januártól havi két alkalommal, minimum 4 óra időtartamban megismétlik.