A brit What Car? című magazin 23 ezer olvasója bevonásával készített nagyszabású megbízhatósági felmérést.

Egyetlen kérdéssel indult a What Car? magazin éves megbízhatósági felmérése: a brit folyóirat arról kérdezte olvasóit, hogy 5-15 éves autójuk meghibásodott-e az elmúlt 12 hónapban. 

A 31 márka 175 típusát érintő kutatásban mindössze két márka három típusánál volt egybehangzó nem a válasz. Nekik nem volt további dolguk a felméréssel, többieknek 14 kategóriában kellett felsorolniuk a meghibásodás jellegét. 

A kérdőív a javítás időtartamára és költségére is rákérdezett.  Az is fontos szempont volt, hogy a tapasztalt hiba ellenére használható maradt-e az autó, vagy azonnal szervizbe kellett vinni. Ezek a kiegészítő információk határozták meg a hiba súlyosságát, amelyet azután a megkérdezett olvasók válaszának súlyozására használtak fel.

Forrás: MTI/Vajda János

A 31 vizsgált márka ellenére a listán mindössze 27 szerepel: a fennmaradó négy esetben túl kevés válasz érkezett ahhoz, hogy érdemi következtetéseket lehessen levonni a gyártmányok átlagos megbízhatóságáról. 

A lista élén, 96 százalékos megbízhatósági mutatóval a Lexus végzett, meglepetésre a Kia lett a második (92,7%).  A harmadik helyen a Toyota (92,2%) végzett, megelőzve a Suzukit, a Hondát és a Mitsubishit. 

A felmérésben a Land Roveré volt a legrosszabb eredmény 66,3 százalékos megbízhatósági mutatóval. Némi meglepetésre a lista legvégére került a Nissan (70,4%), a Renault (72,6%), a Fiat (74,6%) és a Vauxhall (Opel) is (75,8%).

(Forrás: Smarter Media)