Ezek most a legjobb és legrosszabb, 5-15 éves használt autók

autószerviz, szerviz
Szikszó, 2017. március 31. A 2017. március 31-én újonnan átadott szikszói Angel Station - Angel Petrol nevű benzinkút szervize. A benzinkút éttermet, valamint személyautó-, kamion- és buszszervizközpontot is üzemeltet. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A brit What Car? című magazin 23 ezer olvasója bevonásával készített nagyszabású megbízhatósági felmérést.
Vágólapra másolva!

Egyetlen kérdéssel indult a What Car? magazin éves megbízhatósági felmérése: a brit folyóirat arról kérdezte olvasóit, hogy

5-15 éves autójuk meghibásodott-e az elmúlt 12 hónapban.

A 31 márka 175 típusát érintő kutatásban mindössze két márka három típusánál volt egybehangzó nem a válasz. Nekik nem volt további dolguk a felméréssel, többieknek 14 kategóriában kellett felsorolniuk a meghibásodás jellegét.

A kérdőív a javítás időtartamára és költségére is rákérdezett.

Az is fontos szempont volt, hogy a tapasztalt hiba ellenére használható maradt-e az autó, vagy azonnal szervizbe kellett vinni. Ezek a kiegészítő információk határozták meg a hiba súlyosságát, amelyet azután a megkérdezett olvasók válaszának súlyozására használtak fel.

Forrás: MTI/Vajda János

A 31 vizsgált márka ellenére a listán mindössze 27 szerepel: a fennmaradó négy esetben túl kevés válasz érkezett ahhoz, hogy érdemi következtetéseket lehessen levonni a gyártmányok átlagos megbízhatóságáról.

A lista élén, 96 százalékos megbízhatósági mutatóval a Lexus végzett, meglepetésre a Kia lett a második (92,7%).

A harmadik helyen a Toyota (92,2%) végzett, megelőzve a Suzukit, a Hondát és a Mitsubishit.

A felmérésben a Land Roveré volt a legrosszabb eredmény 66,3 százalékos megbízhatósági mutatóval.

Némi meglepetésre a lista legvégére került a Nissan (70,4%), a Renault (72,6%), a Fiat (74,6%) és a Vauxhall (Opel) is (75,8%).

(Forrás: Smarter Media)