Minden 3,5 tonna feletti tehergépjárművön, kamionon, buszon kötelező elhelyezni a holttérre figyelmeztető matricákat. Aki elmulasztja, komoly pénzbüntetésre számíthat Franciaországban.

Sok európai országban változtak a közlekedési szabályok az idei évtől. Franciaországban a tehergépjárművek vezetőire várhat komoly bírság, ha nem figyelnek oda egy fontos, új rendelkezésre. 2021. január 1-től kötelező tájékoztató jelöléssel kell felszerelni a teherautókat a holttérről - írta a Vezess.

Ez a követelmény azokra a tehergépjárművekre vonatkozik, amelyeknek az össztömege túllépi a 3,5 tonnát, és városokban közlekednek.

Több ilyen matricára is szükség van

Összesen három matricát kell beszerezniük a szállítóknak, jelezve a holttereket a többi közlekedő számára. A jelzések szabvány mérete 25×17 cm, a szabályozás kiterjed a külhonos járművekre is: a Franciaországba irányuló, vagy áthaladó fuvart szállító tehergépkocsikat, valamint a buszokat is jelölni kell.

A mulasztásért komoly bírságot róhat ki a francia hatóság, a büntetési tételek 135 euróról (48 ezer forint) indulnak, de akár 750 euróra (270 ezer forint) is rúghat.