Elkezdődött a legtöbb kárt okozó időszak a hazai utakon, így kaphat pénzt

FOTÓ ÁLTALÁNOS főút kátyú KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY személyautó út úthiba
Munkácsi járás, 2013. április 11. Gépkocsik kerülgetik a kátyúkat a Munkács-Rohatin főúton a Munkácsi járásban Kárpátalján 2013. április 10-én. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
A téli idővel beindult a kátyúszezon is, a kátyúkárok kétharmadát az első negyedévben jelentik a gépjármű-tulajdonosok.
Vágólapra másolva!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a téli időjárás jelentősen megnövelte az országban található kátyúk számát, már

százezres nagyságrendben fordulnak elő kockázatos úthibák a közutakon.

A kátyúkárok nagy része defekt, az ilyen esetek egy részében a felnit is javítani kell. Emellett gyakran előfordul, hogy a futómű is sérül, és szélsőséges esetben személyi sérülés is bekövetkezhet.

Kátyúbiztosítás hiányában az autósoknak az illetékes útkezelőnél kell bejelenteniük a kárt.

Lakott területen kívül ez a Magyar Közút Zrt., míg lakott területen belül ilyen ügyekben az adott önkormányzat megfelelő szerve, illetve Budapest fő- és tömegközlekedési útjain a Budapest Közút Zrt. az illetékes.

Forrás: MTI/Nemes János

Az elbírálás során ezek az útkezelők a nem megfelelően dokumentált kártérítési igényeket általában elutasítják,

de esélytelenül próbálkoznak azok is, akik úthibára figyelmeztető jelzőtáblával ellátott útszakaszon szenvedtek ilyen balesetet - jelezte a FBAMSZ. A kátyúkkal kapcsolatos kártérítési igényeknek csak a felét fogadják el az illetékes útkezelők.

A tapasztalatok szerint kátyúbiztosítással jóval kedvezőbb a sikeres kárrendezések aránya.

A kátyúbiztosítások egyes módozatai a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak, az autósoknak nem kell kideríteniük az útkezelő kilétét, mert közvetlenül a biztosítójuknak jelentik a kárt, más biztosításokkal szemben pedig a térítést sem összegszerű, sem százalékos önrész nem terheli.

A megfelelő dokumentáció azonban ebben az esetben is fontos feltétel.