Mi alapján válasszam ki a megfelelő fűnyírót?

Vágólapra másolva!
Fűnyíró megvásárlása előtt sok szempontot figyelembe kell venni, hogy a megfelelő eszközt találjuk meg a lenyírni kívánt terület függvényében. Nem elég eldönteni, elektromos vagy benzines legyen-e, egyéb tulajdonságokat is figyelembe kell venni. Összeszedtünk öt kérdést, amiben állást kell majd foglalnod, amikor fűnyírót vásárolsz.
Vágólapra másolva!
Forrás: szerszamwebaruhaz.com

1. Elektromos vagy benzines?

Az első kérdés mindig annak eldöntése, hogy mivel működjön az eszköz. Egy jó fűnyíró lehet elektromos vagy benzines is, nem ez határozza meg a minőségét. Ha viszont a lenyírni kívánt fűterület összefüggésében a benzines helyett elektromost, esetleg az elektromos helyett benzineset veszünk, később foghatjuk majd a fejünket. Nézzük az elektromos fűnyíró előnyeit, amelyek közül első a sorban annak ára. Egy ilyen modell töredéke a benzinesnek, kisebb befektetésből megvan. Ezért persze kisebb motorteljesítmény is jár a legtöbb esetben, valamint az a bonyodalom, hogy az egész fűnyírás során egy hosszabbítót kell ráncigálni, kerülgetni. A kisebb kertekben ez még kezelhető, így ezekbe az elektromos fűnyíró ajánlott. Ha azonban nagy a telek, a benzines lesz a nyerő. Itt a nagyobb motorteljesítményt kell kiemelni, meg persze azt, hogy elegendő a motort beindítani, nem kell végig a hosszabbítóval zsonglőrködni. Hátránya a nagyobb zaj, a környezetre gyakorolt negatív hatás, a magasabb ár, illetve a sűrűbben előforduló karbantartás.

2. A szélesség kérdése

Fűnyíróból nem csak egy méret létezik – ahogyan a ruhánkat a testünkhöz, a vágószélességet a kertünkhöz igazíthatjuk. Nem nehéz kitalálni, hogy minél nagyobb a terület, annál nagyobb vágószélesség ajánlott, hiszen ezzel kevesebbet kell fordulnia, gyorsabban haladhat majd a fűnyíró kezelője. Itt kell megemlítenünk a vágómagasságot, mint állítható tulajdonságot – ezt általában a kerekeknél lehet megtenni. Ha valaki nagyon igényes a telkére, kísérletezgethet, hogy a három vagy az öt centiméter magas fű tetszik-e jobban neki, de persze csak akkor, ha erre alkalmas eszközt vásárol.

3. Miből készült?

A fűnyíró váza lehet műanyagból, acélból és alumíniumból is. Mondanunk sem kell, az anyaga meghatározza majd az alaptulajdonságait. A műanyag fűnyíró könnyű, egyszerűen kezelhető, cserébe hamarabb sérül, törik. Az acélházas megoldások bírják a strapát, nem ijednek meg egy kis kavicstól, így bár a tömegét tekintve nehezebbek, sokan erre esküsznek. Az alumíniumból készített fűnyíró hatékonyan egyesíti a másik két anyag előnyeit: úgy marad strapabíró, hogy közben kifejezetten könnyű a kialakítását tekintve.

4. Toljuk, kövessük vagy megüljük?

Ha a fűnyíró be van indítva, be van állítva, akkor csak az kell, hogy ténylegesen „nekiessen” a gyepnek. Erre háromféle lehetőséget ismerünk. A legegyszerűbb megoldás a normál kivitel, azaz amikor csak toljuk az eszközt, amerre gondoljuk, ez a legolcsóbb, viszont kétségkívül ez a legfárasztóbb is. Az ezer négyzetméter fölötti telkek esetében ezzel a technikával igazi testedzés egy fűnyírás. Sokkal kényelmesebb az önjáró modell, ahol a motor nem csak a pengéket, de a kerekeket is hajtja. Lehet, hogy többe fog kerülni, de a nagyobb, nehezebb terepre ezt érdemes választani, hálás lesz érte a testünk. A harmadik kategória a ráülős kivitelezés, azaz a fűnyírótraktor, ami talán a legszuperebb választás, ám az ára is a legmagasabb. Divatból felesleges venni, de ha a világ végéig ér a telkünk, megéri a beruházást.

5. A fűgyűjtés meghatározása

A fűnyírókon legtöbbször fűgyűjtő is található, nem számít ez luxusszintű kiegészítőnek. Minél nagyobb egy ilyen rászerelhető fűgyűjtő, annál több nyesedék fér bele, így ritkábban kell majd megállni és üríteni. Itt is igaz, hogy minél nagyobb a rendszeresen nyírni kívánt terület, annál nagyobb fűgyűjtő javasolt. Természetesen léteznek olyan fűnyírók, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek fűgyűjtővel, de enélkül is használhatók, csak ebben az esetben készüljünk fel a gereblyézésre.