A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellenére a valaha volt második legforgalmasabb évét zárta a hazai használtautó-piac.

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon közel 780 ezer autó cserélt gazdát 2020-ban. Az elmaradás az előző, 2019-es rekordévben mért 808 ezertől mindössze 3,5 százalék - áll a Jóautók.hu közleményében.

A tavaszi leállások miatt a vásárlók figyelme a használt autók felé fordult. A határok lezárása - különösen tavasszal - a használtautó-importban is komoly visszaesést okozott, így azok közül, akik tavaly akarták lecserélni autójukat, a korábbinál többen találták meg a belföldi piacon a következő autójukat.

2020-ban is hat márka autói adták a teljes forgalom több mint felét. Az első helyen továbbra is az Opel áll több mint 12 százalékkal, miközben a Volkswagen 10 százalék feletti részarányával megerősítette második helyét. A harmadik helyezett Suzuki az éves forgalomból 9 százalékot tudhat magáénak.

Az újautó-eladások és az import újbóli felfutása jelentősen frissítheti majd a hazai használtautó-piacot is, ezért van rá esély, hogy 2021-ben e szegmens forgalma megközelíti, vagy akár kevéssel meg is haladja a 2019-ben beállított 808 ezres csúcsot.