Váratlan fordulat, ez a gyártó adta el a legtöbb autót tavaly

Fiat, gyár, Olaszország, Melfi, autógyár
This picture shows an aseembly line at a Fiat carmaker plant on December 20, 2012 in Melfi, near Potenza. AFP PHOTO / DONATO FASSANO (Photo by DONATO FASANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Toyota adta el a legtöbb autót tavaly a világon: a japánok négy év után kerültek ismét az élre, leszorítva az eddigi listavezető Volkswagen-csoportot.
Vágólapra másolva!

A Toyota-csoport, amelybe a Daihatsu és a Hino Motors is beletartozik, 9,528 millió járművet értékesített 2020-ban, ami 11,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A második helyre visszacsúszott Volkswagen 9,305 millió járművet adott el, 15,2 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Világszerte megsínylette a pandémiát az autóipar, de a Toyota ellenállóbbnak bizonyult,

mert Japánt és az ázsiai térséget általában kevésbé érintették a lezárások, mint Európát vagy az Egyesült Államokat. A cégcsoport eladásai Kínában 10,9 százalékkal, mintegy 1,8 millióra nőttek, legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban ugyanakkor az eladott járműveinek a száma 11,3 százalékkal csökkent.

Tavaly a Toyota 9,2 millió autót gyártott, 14,1 százalékkal kevesebbet a 2019. évinél, mert a koronavírus-járvány miatt gyáraiban hosszabb-rövidebb időre le kellett állítani a termelést világszerte.