Nagy változás jön az autógumiknál Magyarországon

autószerviz, szerviz
Szikszó, 2017. március 31. A 2017. március 31-én újonnan átadott szikszói Angel Station - Angel Petrol nevű benzinkút szervize. A benzinkút éttermet, valamint személyautó-, kamion- és buszszervizközpontot is üzemeltet. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Idén májusban új gumiabroncscímkét vezetnek be a vásárlók pontosabb tájékoztatása érdekében.
Vágólapra másolva!

Az új címkén a gördülési ellenállás és a vizes úttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kapott, míg a zajteljesítményt ezentúl a decibelek száma, és az ennek megfelelő A, B vagy C betűk jelzik.

A vásárlók a címkén található QR-kód beolvasásával a választott gumiabronccsal kapcsolatos további információkhoz is hozzáférhetnek egy uniós adatbázisban.

Forrás: Continental

Egy másik újítás két olyan piktogrammal kapcsolatos, amelyek jelzik, hogy az adott gumiabroncs havas körülmények közötti tapadása megfelel-e az EU-ban alkalmazott típusjóváhagyási előírásoknak (azaz a „hópehely-tesztnek"), valamint olyan szegecs nélküli abroncsról van-e szó, amely az új ISO szabványnak megfelelő jégen való tapadást biztosít. 2021 májusától a nagy teherbírású haszongépjárművek gumiabroncsai (C3 osztály) esetében is elérhetővé kell tenni az EU-s gumiabroncscímke-adatokat.