Akkor sem hitt a rendőrnek a szabálytalan sofőr, amikor az felolvasta neki a KRESZ-t

rendőr buszsáv
Vágólapra másolva!
Csak akkor nyugodott bele a büntetésbe, amikor a saját szemével is látta a szabály leírását a tankönyvben. A buszsávot jogtalanul használók is sokféle kifogással jönnek.
Vágólapra másolva!
Forrás: Police.hu/Marosfalvi Péter

Bár a hónap minden napján ellenőriznek a járőrök civil autókból is, összehangolt akciókat is tartanak rendszeresen a BRFK és a BKK és a FÖRI munkatársai, legutóbb március végén volt ilyen. A pandémia miatti korlátozásoknak köszönhetően sokkal gyengébb volt a forgalom a szokásosnál, de szabálytalankodók mégis akadtak.

Például az Andrássy úton többen figyelmen kívül hagyták, hogy egy hosszabb szakaszon buszsáv van. Néhányukat még a rendőrautó látványa sem zavarta. Így fordulhatott elő, hogy alig két óra alatt nyolc autóst büntettek meg a buszsáv jogosulatlan használatáért.

Persze trükkökkel is próbálkoztak az autósok:

a buszsávban folyamatosan haladva balra indexeltek, mintha szeretnének sávot váltani és besorolni, de ez véletlenül sem történt meg, még ha valamelyik kocsi be is engedte volna őket. Az autósok általában a „nem tudtam, hogy itt buszsáv van", illetve a „le akartam kanyarodni" magyarázattal próbálkoztak - kevés sikerrel.

Forrás: Police.hu/Marosfalvi Péter

Két szabálytalanul parkoló kisteherautó vezetőjével szemben is intézkedtek a rendőrök. Mind a kettőnél ugyanaz volt a gond, a buszmegállóból kiálló buszt akadályozták. „Jutalmul" 10-10 ezer forintos helyszíni bírságot kaptak. A BRFK közlekedésrendészeti főosztályának szolgálatparancsnoka türelmesen magyarázta el a helyszínen az egyik sofőrnek, hogy miért is szabálytalan. Pedig a vezető próbálkozott: „mutassa meg a jogszabályt!"

Arra azonban nem számíthatott, hogy a szolgálati autóban még egy KRESZ-könyv is található. Abból olvasta fel a szolgálatparancsnok az erre vonatkozó szabályt, majd amikor még mindig nem akarta ezt elhinni a sofőr, így neki is lehetősége adódott, hogy ezt megtegye. Csak ekkor törődött bele, és vette át a 10 ezer forintos helyszíni bírságról szóló csekket.