Biztonsági üveg zajvédő falat próbálnak ki az M7-es autópályánál: a sztráda velencei szakasza mentén kísérleti jelleggel, 42 méteren építették ki a magyar fejlesztésben és gyártásban készült átlátszó zajárnyékoló falat.

A kísérleti projektben kipróbált biztonsági üveg zajárnyékoló rendszer megfelel a hazai és nemzetközi előírásoknak, sőt több szempontból túl is teljesíti az akusztikai elvárásokat. Az átlátszó panelek magasabb biztonságérzetet nyújtanak a közlekedőknek azzal, hogy láthatóvá teszik a hagyományos falak által kitakart épületeket, eseményeket. 

Az üvegfal esztétikusabb, jobban illeszkedik a látképbe, hosszabb az élettartama, mint a műanyagé, nem homályosodik be.  Felületére egyedi motívumok, helyi nevezetességeket ábrázoló grafikák, képek nyomtathatók. 

Forrás: MTI

Az M7 velencei szakaszán a közútkezelő logója mellett a Bence-hegyi kilátó rajza hívja fel a figyelmet a közeli látnivalóra.  A madarakat a rétegek között festett vagy az egyik külső felületen homokszórt csíkozás védi meg attól, hogy a falnak repüljenek.

Forrás: MTI

A rendszerelemek stabilitását és tartósságát alumíniumkeret biztosítja, amely osztott, így károsodás esetén nem kell az egész táblát, elég csak a sérült részt kibontani. A karbantartás, csere ezért is egyszerűbb és gyorsabb,  mint a hagyományos zajvédő falaké, nagyteljesítményű daru nélkül, kevesebb élőmunkával kivitelezhető.

A Glass Hilltop Kft. és a Rákosy Glass Kft. együttműködésében kifejlesztett és legyártott biztonsági üveg zajárnyékolót az M7 autópálya jobb pályája mellett, Velence térségében próbálja ki a Magyar Közút. Egy meglévő zajvédő fal elhasználódott szakaszát váltották ki az összesen 118 négyzetméteres új elemekkel. A tervezés, bontás és építés összes költsége nettó 20 millió forint volt.