Fülöp herceg rajongott a terepjárókért, temetésére tervezett is egyet

Land Rover Defender 130 nevű katonai jármű, megtervezésében segédkezett 2021. április 14. Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje, A járművet az angliai Solihullban lévő Land Rover üzemben gyártották 2003-ban.
The Land Rover Defender that will be used to transport the coffin of Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh during the funeral procession is parked in Windsor Castle, Windsor on April 14, 2021. - The modified Land Rover Defender TD5 130 chassis cab vehicle was made at Land Rover's Solihull factory in 2003 and the Duke oversaw the modifications requesting a repaint in military green and designing the open top rear and special "stops" to secure his coffin in place. (Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Szenvedélyes autós volt az edinburghi herceg, kedvenc márkájának pedig nem a Rolls-Royce vagy a Bristol, hanem a Land Rover számított. Olyannyira, hogy több mint másfél évtizeden át aktívan közreműködött a temetésére szánt Defender építésében, és nem is ez volt az első terepjáró-tervezése.
Vágólapra másolva!

Az élete 100. évében meghalt Fülöp temetését előre nyilvánosságra hozott szertartásrend szerint tartják, amely messzemenően figyelembe veszi a herceg kívánságait. Ennek részeként koporsóját a windsori kastélytól a közelben lévő Szent György-kápolnáig egy különleges pompakocsi fogja szállítani, amely eltér a hagyományos királyi járműtípustól, a lóvontatású fekete ágyútalptól.

Forrás: AFP/Steve Parsons

Fülöp herceg ugyanis már 16 éve aktívan részt vett a Land Rover halottaskocsi tervezésében,

amely 2019-ben került be a királyi garázsba, nyilvános fotó természetesen egészen mostanáig nem készült róla. Az alapokat egy 2003-as Defender TD5 adta, méghozzá 130-as kivitelben, vagyis a kontinensen elérhető leghosszabb tengelytávval.

Forrás: AFP/Steve Parsons

Motorházteteje alatt, amelyről elhagyták a kívül rögzített pótkereket, a gyári öthengeres turbódízel dolgozik 122 lóerővel, vagyis nincs szó a korábbi sajtóhírekben emlegetett elektromos hajtársa átépítésről. Teljesen szokványos, lemezfelnis alapkivitelről van szó, a szélvédő alatti klasszikus szellőzőnyílásokkal, ugyanakkor a herceg kérésére katonai zöld fényezést kapott.

Forrás: AFP/Steve Parsons

Solihull gyárában végezték el az eredetileg szimpla kabinos Defender pick-up módosításait, az edinburghi herceg elképzelései alapján alakították át a megemelt platófelületet.

Hét darab gumírozott fémkonzol gondoskodik a koporsó biztonságos rögzítéséről,

és a Jaguar-Land Rover konszern vezetője is nagy megtiszteltetésnek nevezte Fülöp járműválasztását.

Forrás: AFP/Steve Parsons

Mint Thierry Bollore szavaiból kiderült, II. Erzsébet férje évtizedek óta visszatérő vendég volt a márka üzemében, nagyon érdekelték a tervezési és gyártási folyamatok, több száz dolgozóval beszélgetett. Ráadásul nem is ez az első átépítése, szintén a herceg tervei alapján, és szintén a Defender 130 alapjaira készült már egy másik egyedi jármű is, a Gun Bus.

Ezt a terepjárót egy nagy múltú karosszériás cég, a Foley Specialist Vehicles készítette 2016-ban, kifejezetten vadászatra.

A LED-es világítású, zöld bőrülésekkel és tölgyfaberakásokkal berendezett utasszállító felépítményében számtalan kisebb-nagyobb fegyver- és tölténytároló rekeszt is kialakítottak, a járművet feltehetőleg végig a Sandringham Estate birtokon használták.

Forrás: Land Rover

A királyi pár és a terepjárók kapcsolata régi, Fülöp a tengerészetnél is vezetett, Erzsébet pedig a 18. évét betöltve 1945-ben a brit sereg női haderejében szerelőként szolgált. Magát a Land Rover márkát három évvel később, '48-ban alapították, és a századik példányt VI. György király kapta. Igaz, fiatal éveiben Fülöp inkább a brit sportautókat (Lagonda, Alvis) részesítette előnyben.

Forrás: Land Rover

1970-ben, a Range Rover luxusmárka elindulásával jött el a fordulat, ami megváltoztatta a herceg autóhasználati szokásait,

nemcsak magánútjain, hanem olykor a királyi rendezvényeken is ilyet használt, sőt, 2016-ban maga állt be a Nagy-Britanniába látogató amerikai elnöki pár sofőrjének. Végül 97 évesen egy közúti baleset után leadta jogosítványát, de az autórajongása végig megmaradt.

Forrás: Getty Images