Jelentősen, több mint harminc százalékkal drágultak a használt autók Magyarországon.

A kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a hazai használtautó-piacon: a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz mérten pedig csaknem egymillió forintos, azaz 33,2 százalékos drágulás látható - áll a Használtautó.hu közleményében.

Bár tavaly márciusban és áprilisban az autópiac egészével a Használtautó.hu felületén indított keresések száma is visszaesett, az érdeklődők és a vásárlók már májusban visszatértek, a számuk azóta is csak nőtt. 2021 első negyedében már 35 százalékkal több keresést indítottak az érdeklődők.

Forrás: Használtautó.hu

A nagyobb kereslet ugyanakkor csak az egyik árfelhajtó tényező, a forint tavalyi árfolyamváltozása miatt mind az új autók ára, mind az import, vagyis a külföldi használtautó-beszerzés is megdrágult.

Az árak emelkedésével, a pandémia hatására ellentétesen változott a használtautó-vásárlók preferenciája is. A személyes mobilitás felértékelődésével ugyanis olyan vevők jelentek meg a piacon, akik eddig vagy nem tudták, vagy nem kívánták megengedni maguknak saját autó vásárlását. Bár az ár szerint keresők legtöbbje továbbra is egymillió forintos árplafont állít be, s a második helyen változatlanul a másfél millió forintig böngészők állnak, a kétmillióig keresők dobogós helyét átvette a mindössze félmilliós értékig szűrők tábora.

Forrás: Használtautó.hu

Ezzel párhuzamosan a Használtautó.hu felületén a legnépszerűbb modellek élbolyában is változás történt. Míg 2020-ban a Skoda Octaviára kerestek a legtöbben (megközelítőleg 5,5 milliószor), az idei év kedvenc használt modellje az első negyedév után a Suzuki Swift (2,45 millió kereséssel). A szintén dobogós Skoda Octavia és Ford Focus ugyancsak több mint kétmillió önálló keresést kapott, de a top 10 egyéb modelljei is egyenként több mint egymilliót.