Ingyenessé vált a lejáró jogosítványok meghosszabbítása azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel.

Az eddigieknél egyszerűbb, gyorsabb, illetve négyezer forint helyett ingyenes lehet a magyar jogosítványok gyártása  és az orvosi érvényesség megújítását követően az új okmány kiadása az Ügyfélkapuként ismert állami felületen kialakított új funkciókkal - írta a Totalcar.

A Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF) részben eddig is a különböző okmányok kiváltásával és pótlásával kapcsolatos lehetőségeket foglalta össze, de február eleje óta új funkciókkal bővítették. Használatuk minden magyar állampolgár, illetve itteni tartózkodási engedéllyel rendelkező számára lehetséges, de előfeltétele az Ügyfélkapu-regisztráció, amelyhez személyesen el kell menni egy Kormányablakba.

Forrás: Totalcar

Az első lépés annak a virtuális nyilatkozatnak a kitöltése/jóváhagyása, amellyel felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot arra, hogy további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges. Aki ezt a néhány kattintásból álló műveletet nem végzi el, annak ezután is személyesen kell intéznie a jogosítványa megújítását négyezer forintért. 

Amikor valakinek lejár a jogosítványa, de előtte jóváhagyta, hogy az állam automatikusan elkészítse a következőt, annak viszont nem kell mást tennie, mint megvárni, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe. Amint ez megtörtént, legyártják az okmányt, így azt nyolc napon belül megkaphatja.

A jóváhagyás benyújtásakor nyilatkozni kell, hogy hogyan akarjuk átvenni az új okmányt: választhatjuk a nyilvántartásban szereplő lakcímünket, megadhatunk értesítési címet, de átvételi helyként választhatjuk bármely Kormányablakot is.

Aki meglévő mellett levizsgázik egy új járműkategóriára, az a még érvényes orvosi alkalmasság idejére megkaphatja az új jogosítványt a fenti módon, de az minden kategóriára csak abban a maradék időben lesz érvényes, ameddig az orvosi. Aki a teljes, akár tízéves orvosi alkalmasságot szeretné az új jogsin látni, annak ezután is el kell mennie a vizsgálatra, viszont mostantól lehet választani a két megoldás közül. Amikor viszont azért van szükség jogosítványcserére, mert valakinek házasságkötés miatt megváltozik a vezetékneve, a teendők az első verziót követik, vagyis teljesen automatikusak. 

Az egyszerűsített jogosítvány-ügyintézés további feltétele, hogy az állami rendszerben legyen három évnél nem régebbi igazolványképünk,  ha viszont nincs, egy további, szintén új szolgáltatást használhatunk hamarosan, ahol videochat lehetőséget alakítottak ki. Itt egy ügyintéző segítségével, saját számítógépünk vagy telefonunk kamerájával készíthetünk majd megfelelő fotót, amely az új okmányra kerül. Aki nem így, hanem az eredeti módon, az okmányiroda fotófülkéjében szeretne igazolványképet készíttetni, az a későbbiekben is megteheti és ugyanúgy használhatja a gyorsított, ingyenes, elektronikus szolgáltatást.