Ezek most a magyarok kedvenc használt autói

autókereskedések
autókereskedés, Budapest, 2016.
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 184 533 használt autó cserélt gazdát Magyarországon, ami 4,2 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

Visszaesést hozott az első negyedév a használtautó-piacon: az elemzések alapján januártól március végéig összesen 184 533 használt gépkocsit értékesítettek határon belül, ami 4,2 százalékkal elmarad a 2020-as eredménytől.

Márciusban azonban már megfordult a hónapok óta érzékelhető trend,

és elindult fölfelé a piac: a harmadik hónap 5 százalékkal több szerződéskötést hozott - áll a Das Weltauto közleményében.

A használtautó-értékesítések száma áprilisban és májusban is felülmúlhatja a tavalyi számokat, ugyanis 2020-ban a második negyedév számos bizonytalanságot szült, emiatt sokan elhalasztották akkor a vásárlást.

A statisztikák alapján az első három hónapban átírt autók mindössze 14,6 százaléka volt öt évnél fiatalabb,

75 százalékban még mindig a tíz évnél idősebb modellek domináltak. Legtöbben Budapesten, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vettek használt autót.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

A hazai vásárlók közül legtöbben alsó-középkategóriájú (29,3 százalékos piaci részesedés) autót kerestek, de a kisautók (22,4 százalék) és a felső-középkategóriás modellek (15,1 százalék) is népszerűek voltak. Az SUV-modellek feljöttek a negyedik helyre, immáron 11 százalékos szeletet kihasítva a tortából.

A márkák rangsorát három hónap után az Opel vezeti a Volkswagen és a Suzuki előtt,

a tíz legnépszerűbb márka között azonban feltűnik a BMW, a Mercedes és az Audi is, amely egyértelműen mutatja a prémiummodellek iránti keresletet a piacon.

A népszerűségi listán messze kiemelkedik az Opel Astra és a Suzuki Swift, évek óta megingathatatlan ez a páros az élen;

harmadik helyen, három hónap után a Ford Focus áll, szoros versenyben megelőzve a Volkswagen Passatot és a Golfot.