Ha ilyen autója van, pillanatok alatt ellophatják a tolvajok

autólopás autótolvaj
Vágólapra másolva!
Kulcs nélküli rendszerrel felszerelt autókat vizsgált a német autóklub (ADAC). Több száz tesztelt autóból csak 13 bizonyult biztonságosnak.
Vágólapra másolva!

Régóta ismert, hogy a kulcs nélküli rendszerrel felszerelt autók pofonegyszerű módszerrel ellophatók. Az ADAC 2021-es tesztjében azt vizsgálta, javult-e a helyzet azóta, hogy az autógyártók számára is ismert, mennyire veszélyes ez a kényelmi funkció.

Nos, nem javult:

a szervezet 419 autót vizsgált meg 2021-es tesztjén, ezek közül mindössze 13 nyújtott megfelelő védelmet a bárki által összeszerelhető, pár tízezer forintos rádiójel-erősítőkkel szemben.

Érdemes nevesíteni is ezt a néhány autót, mert a Volkswagen-konszern legújabb generációs tömegmodelljei is közéjük tartoznak. A 8-as Golffal megjelent, ultraszélessávú technológiát (UWB) használó platformmal biztonságosabbá vált a kulcs nélküli rendszer is, így az új Golf mellett az új Skoda Octavia, az új Seat Leon és az elektromos ID.3 is védelmet nyújt a régi trükk ellen.

Forrás: Photononstop

A vizsgált Audik közül a 8-as Golffal szintén rokon új A3, illetve az A5 40 g-tron sem volt nyitható. A Jaguar kettő, illetve a Land Rover három modellje is kellően biztonságos, se a nyitás, se a távoli motorindítás nem lehetséges. Egy-két modellt ki lehet nyitni, de a motorjukat nem lehet elindítani, a döntő többség azonban könnyedén kicselezhető. A teljes listát itt találja meg.

A kulcs nélküli rendszerek gyengéje pontosan abban rejlik, ami a lényegét adja: az adó és a vevő közötti, folyamatos rádiójel-sugárzásban.

A tolvajoknak csak annyit kell tenniük, hogy egyikük a tulaj pár méteres közelébe férkőzzön (nyilvános helyen, boltban vagy étteremben), vagy kívülről a lakáshoz, ha ott van a kulcs.

Ezután a nála lévő készülékkel felerősíti és továbbítja a jelet a társának, aki az autó mellett áll, akár pár száz méterrel távolabb. Ő ezután ki tudja nyitni az ajtót, és beindíthatja a motort, ami a rádiójelet elhagyva sem áll le magától, tehát nyugodtan vihető a zsákmány.