Meglepő dolgot jósolnak a céges autóhasználatról, áttörés jöhet

cégautó, adózás
Vágólapra másolva!
Az üzleti szereplők fele fontolgatja az autómegosztás igénybevételét vagy használ már most is ilyen mobilitási szolgáltatást. A kis-, közepes- és nagyvállalatok hasonló mértékben érdeklődnek a lehetőség iránt.
Vágólapra másolva!

Magyarországi vállalatok körében készített felmérést a Share Now autómegosztó és a Wallis Motor. A gazdaság számos ágazatában aktív, csaknem ötszáz válaszadó közül sokan használnak autómegosztási szolgáltatásokat: a megkérdezettek 17 százaléka leginkább munkába járáshoz vett igénybe carsharinget, ennél többen (24%) csak az üzleti találkozókat jelölték meg célként. Sokan mennek vidéki utakra ezekkel az autókkal (14%) vagy végzik a mindennapos munkájukat (11%).

A válaszadók több mint 10 százaléka már munkavállalói juttatásként is tekint az autómegosztásra.

Ez a lehetőség a cégek számára könnyen adaptálható megoldással elérhető: a munkatárs nyilatkozik, hogy a rendelkezésre álló cafeteria-keretéből mekkora összegben szeretné igénybe venni a szolgáltatást, majd az igényelt és a munkaadó által jóváhagyott összeget szabadon levezethető kredit formájában kapja meg. Az autómegosztás ráadásul adómentesen illeszthető be a vállalati cafeteria-rendszerbe.

Forrás: MTI

A felmérésben megkérdezett cégek 51 százaléka már használja vagy a jövőben szeretné igénybe venni az autómegosztást,

ami érdekes módon nincs összefüggésben azzal, hogy rendelkeznek-e saját vállalati autóflottával. Szintén nem tapasztalható eltérés a szolgáltatás iránti nyitottságban a vállalatok mérete alapján sem.

A felmérés szerint a cégek már jól felfogott üzleti érdekből választják az autómegosztást. Ez a folyamat hasonlóan zajlott le pár évvel ezelőtt Nyugat-Európában, ahol immár komoly hagyománya van a vállalati célú felhasználásnak.