Két újdonságot is elkezd használni a szabálytalankodók ellen a rendőrség.

Együttműködési megállapodás megkötését tervezi a rendőrség és a Budapesti Autósok Közössége, így a jövőben gyorsabban eljuthatnak majd a szabálytalankodókról készült videók a rendőrséghez. Ezzel jelentősen megnőhet a valószínűsége annak, hogy lesznek jogkövetkezményei az országúti ámokfutásoknak, a piroson áthajtásnak és minden más közúti szabálytalanságnak - írta a Közlekedésbiztonság.

A rendőrség azt reméli az együttműködéstől, hogy még több olyan szabálytalanságról jut felvételhez már röviddel a szabályszegés után, amelyekben azonnal meg tudja indítani az eljárást. A videók készítőinek vállalniuk kell, hogy pontosan megadják, mikor és hol készült a felvétel.

A tervek szerint májustól a gyalogosok is találkozhatnak majd járókelőnek látszó, testkamerát viselő rendőrökkel. A már tavaly beharangozott Zebra-akcióval és a testkamerás civilnek öltözött rendőrökkel a rendőrség a gyalogosokat a mostaninál szabálykövetőbb magatartásra próbálja ösztönözni, de ha az ösztönzés nem elég, kényszeríteni.

A piroson áthaladást 50 ezer forint közigazgatási bírsággal rendeli büntetni a hatályos jogszabály, ha autóval, motorral vagy kerékpárral hajt át valaki a piroson. Ha gyalogos tilosban kel át az úttesten, szabálysértés miatt 5000-150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.