Soha nem látott módon kezd el bírságolni a rendőrség, a gyalogosok sem kivételek

szondáztatás, ittas sofőr, rendőri igazoltatás
Békéscsaba, 2008. január 20. Egy rendőr szondáztatáshoz állít meg egy gépkocsit Békéscsabán. Éjfél óta a helyszínen bevonják az ittasan vezetők jogosítványát. 2008. január 20-án lépett hatályba az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében az alkoholszonda elszíneződése esetén azonnal el kell venni a vezetői engedélyt, függetlenül attól, mennyit ivott a sofőr. A jogosítványt legfeljebb három hónapra vonhatják be, kivéve, ha a kötelező vérvétel alapján jogerős elmarasztaló ítélet születik. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Két újdonságot is elkezd használni a szabálytalankodók ellen a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Együttműködési megállapodás megkötését tervezi a rendőrség és a Budapesti Autósok Közössége, így

a jövőben gyorsabban eljuthatnak majd a szabálytalankodókról készült videók a rendőrséghez.

Ezzel jelentősen megnőhet a valószínűsége annak, hogy lesznek jogkövetkezményei az országúti ámokfutásoknak, a piroson áthajtásnak és minden más közúti szabálytalanságnak - írta a Közlekedésbiztonság.

A rendőrség azt reméli az együttműködéstől, hogy még több olyan szabálytalanságról jut felvételhez már röviddel a szabályszegés után, amelyekben azonnal meg tudja indítani az eljárást.

A videók készítőinek vállalniuk kell, hogy pontosan megadják, mikor és hol készült a felvétel.

A tervek szerint

májustól a gyalogosok is találkozhatnak majd járókelőnek látszó, testkamerát viselő rendőrökkel.

A már tavaly beharangozott Zebra-akcióval és a testkamerás civilnek öltözött rendőrökkel a rendőrség a gyalogosokat a mostaninál szabálykövetőbb magatartásra próbálja ösztönözni, de ha az ösztönzés nem elég, kényszeríteni.

A piroson áthaladást 50 ezer forint közigazgatási bírsággal rendeli büntetni a hatályos jogszabály, ha autóval, motorral vagy kerékpárral hajt át valaki a piroson. Ha gyalogos tilosban kel át az úttesten, szabálysértés miatt 5000-150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.