És mi történt a versenyen?

Az M-Sport fiatal felfedezettje, Adrien Fourmaux első versenyén rögtön az ötödik helyet csípte el a Ford Fiesta WRC-velForrás: Origo

A harmadik napon, vasárnap délelőtt 11 körül már vagy fél órát gyalogoltunk a pályát keresve Pila (egy horvát kisváros Zágrábtól 20 km-re északra) közelében, ebből 20 percet az erdőben, bokrokon, patakmedreken és kidőld fákon át, amikor a hangokat követve végre sikerült megtalálnunk az utolsó előtti gyorsaságit, azon belül is az utolsó kanyart, egy lejtős jobbost, amelyet a kihordások miatt már inkább murvás burkolatúnak lehetett nevezni, mint aszfaltosnak.

Thierry Neuville egy hibás gumiválasztás miatt vesztette el az első helyet szombaton, és vasárnap már nem tudott visszakapaszkodniForrás: Hyundai Motorsport GmbH / Austra/Worldwide Copyright: Hyundai Motorsport GmbH / Austral/Bastien Baudin

Sajnos a csúcskategóriás autók, vagyis a WRC-k többsége már lement, mire odaértünk, csak Ogier maradt, aki finoman keresztbe rakott autóval, saccra 130-140 km/h közötti tempóval vette be a kanyart, nagyon látszott rajta, hogy a szokásosnál is jobban siet. Erre minden oka megvolt, mivel az előző gyorsaságin 7 másodpercet kapott Elfyn Evanstől, aki ezzel át is vette az összetettben a vezetést tőle 2,8 másodperccel. Hiába igyekezett a hétszeres világbajnok, ezen a pályán is kapott 1,1 másodpercet fiatal csapattársától, de még maradt esélye a győzelemre, mert egy szakasz még hátra volt.

Ogier guminyomás állít a Yaris WRC-nFotó: Gulyás Péter

Vagyis Ogier-nek a szombat esti 6,9 másodperces előnyből 3,9 másodperces hátrány kerekedett vasárnap három gyorsasági alatt, de igazából azon csodálkozott mindenki, hogy miért nem maradt le még jobban. Ez a nap ugyanis egyáltalán nem úgy kezdődött számára, mint ahogy eltervezte. Reggel, amikor kigurult a Zágráb belvárosában berendezett szervizparkból a piros-fehér-fekete Toyota Yaris WRC-vel, még nem sejtette, hogy milyen kalandokba fog percekkel később keveredni.

Fura baleset, amit egy BMW-s okozott

Ilyen háttér előtt élmény lehet versenyezni, ráadásul az idő is remek voltForrás: Toyota / McKlein/Toyota/Mcklein

Békésen várakozott az egyik háromsávos főúton a piros lámpánál, hogy elhagyja a várost, és odaérjen a napi első gyorsasági rajtjához, amikor valami fura hangot hallott a kocsijából. Eldöntötte, hogy félreáll az első alkalmas helyen, hogy utánajárjon az ügynek. Csakhogy amikor a középső sávból kihúzódott egy buszmegállóba, megjelent a tőle jobbra lévő sávban egy BMW nagy tempóval közeledve. Persze Ogier belenézhetett volna a tükörbe, de abban egyrészt alig látni valamit, másrészt aligha számított rá, hogy valaki versenyezni akar vele a piros lámpától indulva.

Ez volt a pechje. A helyi önjelölt versenyző ugyanis meg akarta mutatni, hogy az 5-ös BMW is tud olyan gyors lenni, mint a Yaris WRC (nem, nem tud). Pont akkor ért Ogier mellé, amikor az le akart húzódni, és ekkor összeütköztek: a BMW a jobb első ajtónál kapta el a Toyotát. Jól mutatja a versenyautó strapabíróságát, hogy a közel két tonnás BMW elszállt a közeli bokrokba, az 1,2 tonnás versenyautón viszont csak kozmetikai kár keletkezett: eltört az ajtó műanyag külső héja és lyuk keletkezett az oldalán. Innentől kezdve azzal a problémával szembesült Ogier navigátora, Julien Ingrassia, hogy menet közben pont a szeménél rengeteg por év kavics talál utat az autóba (a navigátorok olyan mélyen ülnek hogy szinte ki se látnak), ezért a kénytelen volt egy síszemüveget keríteni, és onnantól kezdve abban olvasni az itinert.

A Hyundai és a Toyota csatájába a Ford nem tud beleszólniFotó: Gulyás Péter

Kisvártatva megjelent két, csak horvát nyelven beszélő rendőr, ami ahelyett hogy elrendezte volna a helyzetet, csak tovább bonyolította. Ogier, miután megbizonyosodott afelől, hogy senkinek nem esett bántódása, és az egyik csapatfőnöke is megjelent a helyszínen, aki a verseny szervezőivel telefonon egyeztetett, megkapta az engedélyt a helyszín elhagyására, de erről a nagy kavarodásban a két helyszínen lévő rendőr közül csak az egyik értesült, a másik pedig a testével próbálta útját állni a francia sztárnak. Ogier kicsit meg is lökte a rendőrt indulás közben, de leginkább az 1,6-os turbómotor túráztatásával érte el, hogy a hatósági személy félreugorjon az autója elől, és ő végre elindulhasson azért, amiért jött – versenyezni és nyerni.

A 2019-es világbajnok, Ott Tanak nem találta a ritmust aszfalton a Hyundai i20 WRC-velForrás: Pro One Media/Martincich Lorenzo

Nem sokkal később már a közösségi médiában terjedt futótűzként egy mobillal felvett videó a közúti balesetről és az utána következő rendőri intézkedésről, ami nem vetett jó fényt a világbajnokra – utólag meg is büntették 5000 euróra a helyszín elhagyásáért, és 2000 euróra azért, mert eközben egy piroson is átment. Ogier utólag arra fogta a kihágásokat, hogy sokkhatás alatt volt, de erre utal az is, hogy elvesztette a vezetést a vasárnapi első három gyorsaságin, vagy, ahogy kicsivel később kerékcsere közben a jobb első féktárcsára ejtette a versenyautóját.

A szurkolók viszonylag fegyelmezettek voltak, persze láttunk olyat is, hogy egy részeg be akart lógni a pályáraFotó: Gulyás Péter

Ilyen lelkiállapotban kellett végigversenyeznie a záró napot, és még azon is aggódhatott, hogy az FIA műszaki ellenőrei nem minősítsék versenyzésre alkalmatlannak az autóját, és azért is, hogy nem jöjjön elő semmilyen műszaki probléma az ütközés hatására. Szerencsére sem a bukócső, sem az ajtóban lévő védőszivacs nem sérült meg, ezért az FIA ellenőrei megengedték, hogy tovább versenyezzen.

Minden idők harmadik legszorosabb befutója

Végül a Toyota is simán kibírta a célig, Ogier a rutinjával és a vezetési tudásával kompenzálta azt a kis elvesztett leszorítóerőt, amit a sérült aero-csomag okozott. Az utolsó szakaszon, a minden eldöntő Power Stage-en (ahol az első öt bónusz pontokat kap) végül visszavágott Evans-nak, és 4,5 másodpercet adva neki behúzta az összetett győzelmet. Fiatal csapattársa azért is bosszankodhatott a végén, mert a győzelem az utolsó kanyarban csúszott ki a kezéből, amikor lesodródott az útról egy trükkös jobbkanyarban, és nem tudott optimálisan kigyorsítani az utolsó egyenesre.

Ogier érzelmessé vált a győzelemtől a sok megpróbáltatás utánForrás: Toyota/Mcklein

20 méter. Ha távolságra fordítjuk a különbséget, akkor ennyivel nyert Ogier Evans előtt, azok után, hogy 300 km-t mentek határon autózva, ismeretlen gumikkal (az idén visszatérő gumiszállító, a Pirelli aszfaltos abroncsait élesben először Horvátországban tették próbára) olyan utakon, ahol mindenki először járt. Időben kifejezve ez a különbség 0,6 másodpercet jelent, ezzel a horvát futam mondhatja magáénak minden idők harmadik legszorosabb befutóját az 1973-ban indított Rali Világbajnokság történetében. De ha csak az aszfaltversenyeket nézzük, akkor már a horvát versenyé az elsőség, akárcsak a csapattársak között eldőlő versenyek között.

Úgy hallottuk, három három évre terveznek a horvátok, tehát két évig még valószínűleg lesz verseny ZágrábbanForrás: Hyundai Motorsport / Fabien Dufo/Worldwide Copyright: Hyundai Motorsport GmbH / Fabien Dufour/Dufour Fabien

Jövőre Ogier már nem lesz a mezőnyben, és teljesen új szabályrendszer lép majd életbe, aminek hatására plug-in hibridekké válnak majd a csúcskategóriás autók, a kategóriabesorolásuk WRC-ből Rally1-re változik. Remélhetőleg ettől még legalább ilyen szoros versenyek lesznek, csak az óvodásokat sajnálom, akik nem fogják időben hallani az átkötő szakaszokon tisztán elektromos módban, némán közeledő versenyautókat.