200-zal ment a kanyar előtt a Balatonnál, a barátai az ablakon repültek ki a kocsiból

rendőr villogó
Vágólapra másolva!
Meg akarta dönteni a gyorshajtási rekordját egy fiatal a Balatonnál, óriási baleset lett belőle.
Vágólapra másolva!

A Veszprémi Járásbíróság közúti veszélyeztetés miatt négy év börtönre, négy év közügyektől való eltiltásra ítélte, és kilenc évre a vezetéstől is eltiltotta azt a 20 éves férfit, aki maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozott több embernek.

A vádlott 2019 telén autóval közlekedett Balatonakarattya külterületén derült időben, éjszakai látási és gyenge forgalmi viszonyok mellett,

legalább 200 km/h sebességgel közvetlenül egy útkanyarulat előtt.

A helyszínen a megengedett legnagyobb sebesség 70 km/h.

A vádlott a gyorshajtási rekordja megdöntése és a mellette ülő tanú elismerésének megszerzése céljából a megengedett és az útviszonyoknak megfelelő sebességet extrém módon túllépve közlekedett, aminek következtében az útkanyarulatban – kb. 154-165 km/h sebességgel haladva – a jármű stabilitását vesztette, megcsúszott, vészfékezés ellenére az úttest bal oldali forgalmi sávjába áttért, ahol tovább sodródott, majd a szalagkorlátnak ütközött kb. 115-125 km/h sebességgel. A jármű ezt követően a szalagkorlátot átszakítva többször, a saját tengelye körül megpördült.

Az autó hátsó ülésén utazó három sértett a biztonsági övet nem használta, a járműből az ütközés és a jármű pördülése következtében kirepültek.

A jármű hátsó biztonsági övei használhatatlanok voltak a balesetet megelőzően, így a jármű biztonságos közlekedésre alkalmatlan volt, amelyről a vádlott is tudott. Az utasok a biztonsági övüket az indulást megelőzően használni kívánták.

Az egyik sértettnek a balesetben életveszélyes sérülései keletkeztek. A csigolyasérülések a sértettnél az alsó végtagok bénulását eredményezték, így azok maradandó fogyatékosságnak és súlyos egészségromlásnak minősülnek. A másik sértett a balesetben szintén súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a balesetből fakadóan súlyos egészségromlása alakult ki. A harmadik sértett a balesetben szintén nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, esetében maradandó fogyatékosság kialakulása nem várható. A gyanúsított által vezetett autó jobb első ülésén utazó tanú nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ítélettel szemben a vádlott, a védője és az ügyész is enyhébb minősítésért és enyhébb büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést,

másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.