Veszélyezteti az autógyártást egy fontos alkatrész hiánya

Ford, autógyártó, autó, gyár, gyártósor
CHICAGO, ILLINOIS - JUNE 24: Workers assemble Ford vehicles at the Chicago Assembly Plant on June 24, 2019 in Chicago, Illinois. Ford recently invested $1 billion to upgrade the facility where they build the Ford Explorer, Police Interceptor Utility and the Lincoln Aviator. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Súlyosan érinti a világ autógyártóit a mikrochip-ellátásban bekövetkezett hiány, és ezért az autóiparnak alapjaiban "át kell gondolnia" beszállítóláncának a szerkezetét - jelentette ki szerdán Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója a Financial Times webkonferenciáján.
Vágólapra másolva!
A chiphiány szinte minden gyártót érint Forrás: Getty Images/Scott Olson

Az autóipar számára világszerte megnehezítette a koronavírus-válságból való kilábalást a járműelektronikai berendezésekhez szükséges félvezető áramkörök ellátásában keletkezett hiány. "Minél tovább tart a válság, annál nehezebb lesz az autóiparnak fenntartania jelenlegi üzleti modelljét" - fogalmazott a Stellantis vezére.

A világ negyedik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis a múlt héten negyedéves eredménybeszámolója közzétételekor a mikrochip-ellátás javulását jelezte előre az év második felére, hozzátéve, hogy a fennakadások egészen 2022-ig is eltarthatnak.

Carlos Tavares hangsúlyozta a konferencián azt is, hogy az autóiparnak a nyersanyagárak emelkedésével is szembe kell néznie, aminek megoldását az újrahasznosítható nyersanyagok növekvő alkalmazásában látja Forrás: Stellantis

Az autóipar legnagyobb kihívása szerinte a "tiszta" mobilitás megfizethető szinten tartása. Hangsúlyozta, hogy az elektromos mobilitást fentről lefelé kényszerítették ki a kormányok "brutális" erő alkalmazásával, az nem az autóipar döntése volt. "Ha csak a gazdag ügyfelek számára tudunk tiszta mobilitást biztosítani, az nem lesz lényeges hatással az emissziós értékekre" - mondta. "Nem könnyű 30 ezer eurós elektromos autókat eladni, ha ugyanazt a modellt hagyományos hajtással meg lehet kapni fele áron is."

A Stellantis az év elején alakult meg az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA autóipari konszernek egyesülésével.