Megjelentek a villanyautó-vásárlási támogatás új feltételei. Külön kategóriába kerültek a hét- vagy többszemélyes villanyautók, így ezekre akár ötmillió forint állami támogatás is igényelhető.

Hárommilliárd forintos keretösszeggel indul új állami pályázat villanyautó-vásárlások támogatására, ám a korábbinál valamivel szigorúbb feltételekkel. Egyfelől a magánszemélyek (maximum egy autó) mellett csak civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények (maximum öt autó) pályázhatnak a támogatásra, cégek és vállalkozások ebben a programban nem jogosultak támogatásra.

Másfelől míg korábban elég volt a "vásárlási szándék" a pályázathoz, az új szöveg szerint a gépjármű megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, mely nem lehet korábbi, mint jelen pályázati kiírás megjelenésének napja."

Ez azt jelenti, hogy előbb el kell menni egy kereskedésbe, meg kell rendelni az autót, és csak ezután nyújható be a pályázat. Lehet ebben kockázat, mert a pályázat külön kiemeli, hogy a megrendelés és a pályázat befogadása nem jelenti automatikusan a támogatás odaítélését.

Június 14-től lehet pályázniForrás: Alteo

Jó hír viszont, hogy a támogatási kategóriákat szétbontották maximum öt-, illetve hét- vagy többszemélyes villanyautókra. Hét- vagy többszemélyes elektromos autó esetén 1-14 millió forintos vételárig 2,5 millió forintos, de maximum a vételár felét kitevő támogatás igényelhető. Ez azonban kombinálható a három- vagy többgyermekes családok autóvásárlási támogatásával, így akár ötmillió forintos támogatás is szerezhető.

Amennyiben a kiszemelt hét- vagy többszemélyes elektromos autó vételára 11 millió forint, 2,5 millió forint az e-autó-programból, újabb 2,5 millió pedig az a családi autóvásárlási támogatásból igényelhető rá (amennyiben a vásárló utóbbira is jogosult). Ötszemélyes elektromos autó esetén 1-12 millió forintos vételárig igényelhető a maximum 2,5 millió forintos támogatási összeg.

Három szakaszban lehet pályázni, az első június 14-én 8.01-től július 2-ig tart, ekkor az első egymilliárdot osztják szét. A második milliárd kiosztása augusztus 9-én kezdődik és augusztus 27-ig tart, az utolsó egymilliárdra (plusz a korábbi szakaszokból esetleg megmaradt keretösszegre) pedig október 11-től lehet pályázni.