A Kia megmutatta az első képeket a Sportage ötödik generációjáról, amely most először egy Európának fejlesztett verziót is kap majd.

A Sportage orra már nem akar egy Porschéra hasonlítani, ami jó. Különösen részletgazdag kidolgozású lesz állítólag a fekete hűtőmaszk és a LED fényszórópárForrás: Kia

A Kia ma bemutatta az új Sportage első hivatalos fotóit, amelyek ugyan nem mutatnak sokat, de ahhoz elegek, hogy lássuk, a Szlovákiában gyártott szabadidő-autó következő nemzedéke is ki fog tűnni a kompakt SUV-ok közül merész formájával. Biztosra vehetjük, hogy a szintén nem éppen konvencionális megjelenésű, tavaly érkezett Hyundai Tucson testvérmodellje lesz, nagyrészt azonos technikával.

Ne csodálkozzon, ha BMW-re fog hasonlítani

Az új Sportage megjelenése az idén bemutatott Kia formanyelv, az ex-BMW-s Karim Habib által kidolgozott „Egyesült ellentétek" stílusában született, ezért hasonlít annyira az EV6 villanyautóra. "Saját, természet és modernitás ihlette múltunkból merítve az új Sportage bátran mutat újat külső és belső kialakításával egyaránt." - mondta Habib, a Kia alelnöke és globális formatervezési vezetője. "Az új Sportage nem csak előre lép, de szintet is ugrik a szabadidő-autók mezőnyében."

Hátul a széles vállvonal finoman ereszkedik az új Kia logót és a Sportage feliratot is keretező lámpatestekigForrás: Kia

A Sportage hivatalos bemutatóját júliusban rendezik Koreában, de a kifejezetten az európai piachoz igazított Sportage-verzió premierjére 2021 őszéig kell várnunk. Ilyen kivitel most először jelenik meg a típus eddigi 28 éves történetében, ami mutatja, hogy Európa nagyon fontos piaca a modellnek. Azt még nem tudni, hogy az európai verzió miben tér majd el a más piacokra szánt Sportage-től: lehet, hogy a formája kicsit más lesz, de lehet, hogy csak a motorkínálata és a felszereltsége fog eltérni.

Az utastér kifejezetten vezetőcentrikus, a műszerpult központi eleme a látványosan kialakított integrált íves kijelző, amely az analóg műszerek helyére kerültForrás: Kia

Az előző, 2015-ben bemutatott Sportagea Kia legnépszerűbb SUV modelljének számított. Fő vonzerejét a tartósnak és megbízhatónak ismert 1,6 literes, benzines szívómotor, az egyedülállóan hosszú, 7 éves garancia, és a kimagaslóan jó ár-érték arány jelentette, amit a magyar vevők is észrevettek. Ha azonban a Hyundai Tucsonból indulunk ki, akkor a Sportage is el fogja veszteni a népszerű szívómotorját, lesz helyette viszont öntöltő és konnektoros hibrid is, bár ez az vékony pénztárcájú vevőket aligha fogja vigasztalni.