A 2019-ben bevezetett Jimny gyorsan nagy népszerűségre tett szert, de aztán váratlanul kivonták a piacról. Most haszonjármű-változatban ismét kapható, és szerencsére alig változott.

Az új Jimny 30 mm-rel rövidebb, 45 mm-rel szélesebb, és 20 mm-rel magasabb, mint a 20 évig gyártott elődje. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Suzuki

Hogy valami komoly baj van az autókra vonatkozó európai károsanyag-kibocsátási előírásokkal, azt tökéletesen szemlélteti az a tény, hogy a Suzuki azért vonta ki tavaly a forgalomból a mindössze 3,48 méter hosszú, 1090 kg tömegű, 1,5 literes szívó benzinmotorral hajtott Jimny-t, mert túl magas (!) volt a fogyasztása és a szén-dioxid kibocsátása. A gyártók számára előirányzott 95 g/km (4,1 l/100 km) helyett ugyanis 138 g/km-es (6,1 l/100 km) NEDC kibocsátási és fogyasztási adatokkal rendelkezett, ezzel felfelé húzta a gyártó flottaátlagát. Emiatt büntetést kellett volna fizetnie a Suzukinak az Európai Unió kasszájába, amit nagyon nem akart megtenni, ezért népszerű típusát inkább kivonta az európai piacról.

Ugyanazzal a 10-féle színnel kapható a haszonjármű Jimny, mint annak idején a négyüléses személyszállító verzióForrás: Suzuki

Tette ezt akkor, amikor más gyártók (és persze a Suzuki is) sorra mutatták be 2-2,5 tonnás, 3-500 lóerős konnektoros hibrid luxus szabadidő-autóikat, amelyeket viszont tárt karral és jelentős adókedvezményekkel fogadtak az európai döntéshozók. Annak ellenére, hogy semmiféle szabályozás nem létezik arra vonatkozóan, hogy az ilyen luxusautókat kötelesek legyenek a tulajdonosaik környezetbarát módon, elektromos hajtással üzemeltetni.

Közkívánatra visszahozták

Az aszfaltos utakat nem igazán szereti, a terepet annál inkábbForrás: Suzuki

Szerencsére a Suzuki talált egy kiskaput, amivel most visszacsempészhette a Jimny-t az európai piacra: mostantól csak kétüléses, rácsos haszonjármű változatban lehet kapni, ami miatt a szén-dioxid kibocsátását nem kell a Suzuki-személyautók flottaátlagába beleszámítani. Vicces jogi csűrcsavarások ezek, mintha a Föld légkörének nem lenne mindegy, hogy négy-, vagy kétüléses autó puffogja-e ki bele az üvegház-hatású gázokat...

Természetesen van pótkereke, és a hátulján hordjaForrás: Suzuki

De be is fejezem a zsörtölődést, mert önmagában remek hír, hogy a Jimny visszatért Európába. Vonzereje csak a többi retró minihez, Fiat 500-hoz és a Honda e-hez mérhető, aki csak ránéz vagy vezeti, garantáltan jobb kedvre derül tőle. De a Suzuki nagy trükkje az, hogy nem csak egy könnyen parkolható, cuki városi kisautót ad, hanem egyben egy kőkemény terepjárót is, amely megfelelő gumival még olyan helyekre is képes eljutni, ahová a hatalmas és ólomsúlyú Mercedes G-osztályok, Toyota Land Cruiserek, Range Roverek sosem.

Mitől olyan jó terepen?

Meg sem kottyant a Jimny-nek a dagonyázás, pedig a gyári gumikkal próbáltukForrás: Suzuki

A Jimny ugyanis nem egy puhány crossover, hanem egy régivágású, létraalvázas off-roader, két merev tengellyel, kapcsolható összkerékhajtással, felezővel. Mivel tekintélyes a hasmagassága (21 cm), rövid a tengelytávja és a túlnyúlásai, elképesztően jó geometriai adottságai vannak a buckamászáshoz: a hasát szinte lehetetlen felültetni, az orra és a fara a legmeredekebb rézsűkön sem ér le. Differenciálzárja ugyan nincs, de a fékrendszer az elpörgő kerék lelassításával képes szimulálni a hatását, amivel a legtöbb akadály leküzdhető.

Ez nem önhordó karosszériás, puhány SUV, hanem kőkemény, alvázas terepjáróForrás: Suzuki

Mintha a tervezői sportot szerettek volna űzni abból, hogy a konvencionálistól eltérő megoldásokat alkalmazzanak. Az alvázas felépítésen kívül a belső tér is fittyet hány a divatra, a kemény műanyagokból felépített műszerfal például simán származhatna a 80-as évekbeli Samurai-ból is, a sárga számokkal ellátott analóg óracsoport konkrét utalás a legendás elődre. Nincs digitális műszerfali kijelző, érintőképernyő, elektromos kézifék, sávtartó rendszer, vagy adaptív tempomat: a puritán Jimny mindenből csak a legszükségesebbet hozza, amit azért tehet meg büntetlenül, mert a formája és a terepjáró-képessége úgyis elég vevőt hoz neki bármikor.

Miben más, mint korábban?

Egyszerű műszerezettség, funkcionális műszerfal, manuális és terepváltóFotó: Gulyás Péter

Személyautó-verzióban már járt nálunk korábban a Jimny, a teszt itt olvasható. Ez a haszonjármű-kivitel tényleg csak annyiban különbözik attól, hogy kiszedték a hátsó üléseket, és az elsők mögé egy rácsot építettek be, amely terepen sem zörög, viszont az üléseket nem lehet teljesen hátratolni tőle. Az átalakításokat nem egy hazai műhelyben, hanem Japánban, a Suzuki-gyárban végzik. Tetőig pakolva 863 literes a raktér, ami 33 literrel több, mint a személyszállító verzióé lehajtott hátsó üléssel.

A hátsó üléseket kiszedték, így 863 literes a raktérFotó: Gulyás Péter

A haszongépjármű Jimny-t ugyanazokkal a biztonsági funkciókkal látták el, mint a személygépjármű változatát. Ilyen a kikapcsolható menetstabilizáló, a vészfék-asszisztens, a terepen hasznos visszagurulás-gátló és lejtmenetvezérlő. Újdonság az eCall segélyhívó-rendszer, amely baleset esetén automatikusan vészjelzést küld egy előre megadott telefonszámra.

A cikk folytatódik a követkeő oldalon!