A Kia megmutatta az első képeket a nálunk is népszerű Sportage ötödik generációjáról. Rá sem lehet ismerni.

Egy hollywoodi sci-fi kellék autója is lehetne ezzel a dizájnnalForrás: Kia

A Kia a múlt heti ízelítők után végre bemutatta az új Sportage első hivatalos fotóit, amelyekből tisztán látszik, hogy - elődeihez hasonlóan - igen merész formát kapott. A kompakt szabadidő-autó a szintén nem éppen konvencionális megjelenésű, tavaly érkezett Hyundai Tucson testvérmodellje lesz, nagyrészt azonos technikával.

Az új Sportage kiállása izmos, miközben vonalai simák és harmonikusak. Friss részletek a lágy felületeket megtörő éles karaktervonalakForrás: Kia

Az új Sportage-formaaz ex-BMW-s Karim Habin által kidolgozott „Egyesült ellentétek" stílusában született, ezért hasonlít annyira az EV6 villanyautóéra. "Saját, természet és modernitás ihlette múltunkból merítve az új Sportage bátran mutat újat külső és belső kialakításával egyaránt." - mondta Habib, a Kia alelnöke és globális formatervezési vezetője.

Különösen részletgazdag kidolgozású a fekete hűtőmaszk és a fényszórópárForrás: Kia

A kifejezetten az európai piachoz igazított Sportage premierjére 2021 őszéig kell várnunk, az értékesítés pedig 2022 elején kezdődhet. Európai kivitel most először jelenik meg a típus 28 éves történetében, ami mutatja, hogy az öreg kontinens nagyon fontos piaca. Külsőre alig tér majd el a képeken látható globális piacra szánt Sportage-től a szlovákiai Zsolnán gyártandó európai, de más lesz a futóműhangolása, a motorkínálata és a felszereltsége.

Az prémium hatású utastér kifejezetten vezetőcentrikus, a műszerpult központi eleme a látványosan kialakított integrált íves kijelző.Forrás: Kia

Az előző, 2015-ben bemutatott Sportage a Kia legnépszerűbb SUV modelljének számított. Fő vonzerejét a tartósnak és megbízhatónak ismert 1,6 literes, benzines szívómotor, az egyedülállóan hosszú, 7 éves garancia, és a kimagaslóan jó ár-érték arány jelentette, amit a magyar vevők is észrevettek. Ha azonban a Hyundai Tucsonból indulunk ki, akkor a Sportage is el fogja veszteni a népszerű szívómotorját, lesz helyette viszont öntöltő és konnektoros hibrid is, bár ez az vékony pénztárcájú vevőket aligha fogja vigasztalni.