Elsőként három márka nevezte meg jelölt autóit: a Cupra, a Hyundai és a Seat.

A Cupra Born nem sokban különbözik a Volkswagen ID.3-tól, és ahhoz hasonlóan Németországban, Zwickauban készülForrás: Cupra

A Porsche Hungaria csoporthoz tartozó Cupra a Born villanyautót az elektromos prémiumautók kategóriában indítja el az Év Zöldautója 2022 díjért, a Seat pedig a 2020-as győztes Arona frissített változatával a Magyar Év Autója 2022 díjért harcol a szabadidő-autók kategóriában. A tavaly díjat nyerő Hyundai idén három autót nevezett: a Tucson a szabadidő-autók, a Tucson PHEV a hibrid szabadidő-autók között, az Ioniq 5 modell pedig az elektromos szabadidő-autók között bizonyíthat. A versenybe július 31-ig lehet nevezni autókat.

Az Ibizán alapuló Seat Arona idén kapott jelentős modellfrissítéstForrás: Seat

Az Év Magyar Autója 2022 díjat a Magyarországon összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2022 díjat, amelyek kategóriájukban (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Merész formája miatt is keresett szabadidő-autó a Hyundai Tucson PHEVForrás: Hyundai

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor(Járműipar), Csordás Gábor (Autó és Stílus), Gulyás Péter, (Origo) Katona Mátyás (Autónavigátor), Miklós-Illés Kálmán (Autó Motor) – dönt több kategóriában (elektromos/hibrid városi autók, elektromos/hibrid szabadidő-autók, elektromos/hibrid prémium autók, elektromos és hibrid kishaszonjárművek) az Év Zöldautója 2022 díj várományosairól, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek.

5 perc alatt 100 km-re elegendő áramot lehet vételezni a Hyundai Ioniq 5-beForrás: Hyundai

A Közönségdíj 2022 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. A szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2022 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2021-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

Forrás: ANK

Az Autós Nagykoalíciós és a Járműipar.hu szervezésében az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, akkor 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó közül választott a zsűri. Az Év Magyar Autója 2021 díjat a gyártói kategóriában a Suzuki Vitara kapta, a Magyar Év Autója 2021 díjat különböző kategóriákban a Renault Clio, a Honda CR-V, a Volkswagen Tiguan, a BMW Z4, a Volkswagen Arteon Shooting Brake, az Opel Vivaro és a Ford Ranger Thunder nyerte el. Az Év Zöldautója 2021-ban a Volkswagen ID.3, a Hyundai Kona EV, a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid és a Mercedes-Benz CLA 250 e modell lett. A Közönségdíj 2021 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal a Suzuki Vitara, míg az Év Beszállítója 2021 oklevelet a – Bridgestone, a Continental, a Knorr-Bremse, a Salgglas és a SEGA egy-egy magyarországi gyára érdemelte ki.