Az új Cross pont annyival nagyobb a normál Yarisnál, hogy még ne legyen nehéz leparkolni, de már alkalmas legyen családi kocsinak is. Fontos különbség az alapokat adó testvérmodellhez képest, hogy összkerékhajtással is rendelhető, és a nagyobb hasmagassága miatt enyhe terepen vagy magas padkákon könnyebben mozog. Hibrid hajtással és részben álcázott előszériás példányként vezettük.

Kevésbé extrém külsejű, mint a Nissan Juke, viszont jóval terepjárósabb, mint például a Ford Puma vagy a Renault Captur. Kattintson a képre, galéria nyílik!Fotó: Gulyás Péter

A Toyota a legkisebb szabadidő-autójából, a Yaris Crossból 150 ezer példány eladását tervezi az európai piacon, ráadásul egy olyan túlzsúfolt szegmensben, ahol többek között a Renault Capturral, a Peugeot 2008-assal, a Ford Pumával, a Nissan Juke-kal, a Suzuki Vitarával, a Seat Aronával, a Skoda Kamiq-kal és a Volkswagen T-Cross-szal kell megküzdeni, ami nem éppen könnyű feladat.

Ez még előszériás, azért vannak rajta álcázómatricák. 24 centivel hosszabb és 9 centivel magasabb a YarisnálFotó: Gulyás Péter

A Toyotának azonban van egy-két ütőkártya a kezében. Egyrészt ő a világ legnagyobb autógyártója, jó a híre gyártási minőség és megbízhatóság terén, és azt is mindenki tudja, hogy talán a legjobban értenek a rendes (azaz nem lágy) hibrid hajtásláncokhoz, mivel ők dobták piacra az első ilyen szériaautót közel negyed évszázaddal ezelőtt.

A 2008 és 2014 között gyártott, szinte teljesen feledésbe merült Urban Cruiser megkésett utódának tekinthetőFotó: Gulyás Péter

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Yaris Cross a Yaris technikájára épül, ami nem rossz ajánlólevél, pár hónapja a 2021-es Európai Év autójának is megválasztották a kistestvért. Elsősorban a dinamikus vezethetőséget, a takarékos motorokat és a modern hibrid hajtást díjazta nála a nemzetközi zsűri, ezek pedig a Yaris Crossból sem hiányoznak, de ne szaladjunk ennyire előre.

Félúton a Yaris és a C-HR között

A Cross karosszériája 4,18 méter hosszú, ami 24 centivel több, mint a normál Yarisé, de 21 centivel kisebb, mint az egy kategóriával nagyobb C-HR-é. Bár a tengelytáv megegyezik a kétféle Yarisnál (2,56 m), a SUV első túlnyúlása 6, a hátsó 18 centivel lett nagyobb. Utóbbi a csomagtartó bővülését szolgálja, a 400 literes üreg több mint 110 literrel múlja felül a Yarisét. Nem csak hosszabb, hanem 2 centivel szélesebb és 9 centivel magasabb is Cross, a hasát pedig 3 centivel tartja messzebb az úttól, hogy könnyű terepen is elboldoguljon.

A hűtőmaszk a Miraira hasonlít. Akár adaptív LED fényszóró is kérhetőFotó: Gulyás Péter

Kívülről a hátsó lámpák fekete keretbe rendezésén kívül nem sok hasonlóságot mutat két kis Toyota, a RAV4-stílusú szabadidő-autó teljesen más egyéniség a magasan húzódó motorháztetővel, az egyedi orr-résszel, a szögletes kerékjáratokkal, és a nagyobb kerekekkel. A magasabb felszereltségű modellek elöl-hátul LED-világítást (hátul menő, futófényes irányjelzőkkel) masszív küszöbtoldatokat és kerékjárat-szélesítéseket is kapnak.

Milyen belül?

A műszerfal is a Yarisból származikFotó: Gulyás Péter

Ahogy az ilyen kis SUV-oknál lenni szokott, a műszerfal ugyanaz, mint az alapokat adó kisautóban, ami a Yaris Cross esetében nem túl pozitív, mivel a néhol kopogós műanyagokon érezni a spórolást, no meg azon is, hogy teljesen digitális műszerfal helyett csak a középső részt helyettesítik egy LCD-panellel. Viszont a kidolgozás remek, a kapcsolók japános precizitással kattannak, a kisméretű kormány jó fogású és minden tartósnak érződik.

A hibrid rendszerben az energiaáramlás a műszerfalon is követhetőFotó: Gulyás Péter

A 9 colos érintőképernyőn már a Toyota legújabb infotainment rendszere a Smart Connect fut, amely vezeték nélküli mobiltükrözést, a beépített SIM-kártyával felhő-alapú navigációt kínál, utóbbi valós idejű forgalmi információkat és kereshető látnivalókat kínál. A MyT applikációval a távolból is kapcsolatban lehet lépni az autóval, így előklimatizálni lehet az utasteret, nyitni-zárni az ajtókat, lehívni a fontos adatokat (tartózkodási hely, üzemanyagszint, stb.) és előre elküldeni az útitervet.

Leparkol helyettünk a csapattárs asszisztens
A B-szegmensnek hívott kiskategóriában egyik autóhoz sem rendelhető olyan fejlett parkolóasszisztens, mint a Yaris Cross-hoz: a Teammate Advanced Park nem csak 360 fokos, változtatható nézőpontos külső panorámaképet az az autóról, de a haladási irány kiválasztásán kívül minden feladatot levesz a vezető válláról. Nem csak padkával párhuzamosan, hanem merőlegesen is le tud parkolni, illetve ki tud állni a helyről. Korábban ilyen parkolóautomatikát csak német prémiumautókban láttam, de mint minden, ez is leszivárgott a népautókba.
Szerencsére a Yaris kényelmes üléseit is megkapta a Yaris Cross, csak pár centivel magasabbra építve, hogy könnyebb legyen a be- és kiszállás, valamint jobb a kilátásFotó: Gulyás Péter

Bár a tengelytáv nem lett nagyobb, a magasabb ülések és a nagyobb szélesség, valamint fejtér miatt hátul is kényelmesebben lehet ülni a Crossban, mint a sima Yarisban, két átlagos magasságú felnőtt hosszú utakon sem fog nagyon panaszkodni. Praktikus, hogy a hátsó üléssor 40/20/40 arányban, az állítható csomagtérpadló pedig 60/40 arányban osztható, igaz, a hátsó üléseket nem lehet sínen tologatni, mint egyes konkurensekben. A Yarisszal ellentétben a Yaris Cross extralistáján láblendítéssel aktiválható, elektromosan nyitható csomagtérajtó is szerepel, amely ráadásul kétszer gyorsabban mozog, mint a RAV4 sokat kritizált, csigalassú fedele.

A cikk folytatódik a második oldalon, kattintson tovább!