A tervek szerint pontosan egy év múlva, azaz 2022. július 6-tól minden új autót intelligens sebességasszisztenssel kell felszerelni.

Még 2019-ben jelentette be az Európai Unió, hogy 2022. július 6-tól minden új autót intelligens sebességasszisztens rendszerrel (Intelligent Speed Assist - ISA) kell felszerelni. Ahhoz képest, hogy mindössze egyetlen év van hátra, a részleteket még nem dolgozták ki.

Az ISA GPS-adatok és a táblafelismerő rendszerből kinyert információk alapján állapítaná meg, hogy a megengedettnél gyorsabban hajt-e a sofőr, és különféle módokon lenne képes figyelmeztetni, ha igen: fény/hangjelzéssel, rezegtetett gázpedállal, a tempomat automata lassításával, a korlátozás fölötti sebesség esetén nehezebben lenyomható gázpedállal - írta a Totalcar.

Forrás: Seat

Nem arról van tehát szó, hogy az aktuálisan megengedett legnagyobb sebesség felett egyszerűen leszabályoz az autó, bár a lehetőség - elvileg - erre is adottá válik. Több mint valószínű azonban, hogy a rendszert ki is lehet majd kapcsolni, például a stop-start rendszerhez vagy a tolatóradarhoz hasonlóan.

A tervezettel egyelőre a biztonsági szakértők és a gyártók sem elégedettek, a Tesla konkrétumokat is megfogalmazott: rengeteg kiegészítő tábla szabályozza, hogy épp mennyi is az adott útszakaszon a sebességhatár, ezeket messziről, rossz látási viszonyok mellett nehezen ismerik fel a jelenlegi rendszerek. Nem lehet kizárni, hogy a különböző aggályok miatt a bevezetés időpontját elhalasztják majd.