A Volvóról koppintott kristályüveg kapcsolók felárasak, és nagyon jól mutatnakForrás: BMW

Belül mindent úgy terveztek meg, hogy az iDrive kristályüvegből is kérhető forgótárcsáján kívül semmi se utaljon arra, hogy egy BMW-ben ülünk. Hatszögletű a kormány, nincs belső kilincs (csak nyitógomb), a hangszórókat elrejtették, a középkonzol és a műszerfal között hatalmas rés tátong, amitől az eleve igen tágas utastér még szellősebbnek tűnik, de a térérzetet az opcionális, gombnyomásra elsötétíthető elektrokromatikus üvegtető is javítja.

Elöl-hátul érezhetően több a hely, mint egy egyébként nem kicsi X5-ben, a térérzetet az opcionális, gombnyomásra elsötétíthető elektrokromatikus üvegtető csak tovább javítjaForrás: BMW

A Mercedes most szokott le a szélesvásznú kijelzőről, a BMW viszont most fedezte fel magának: az ívelt, 27 colos kijelző együttes jobb oldalán már az iDrive legújabb, szabadon konfigurálható widgetekkel ellátott 8.0-s generációja fut.

Mit tud a technika?

Kezdetben csak két változat, a 326 lóerős iX 40xDrive és az 523 lóerős iX 50xDrive lesz kapható. Bár az utóbbival is megvan 4,6 másodperc alatt a százas sprint (a végsebességet 200 km/h-ban korlátozzák), 2022-ben jön a több mint 600 lóerős iX M60 is, bár az 1020 lóerős, 2,6 másodperces gyorsulású Model X Plaid ellen annak sem lesz esélye. Viszont a menetteljesítményeknél fontosabbak a menettulajdonságok, amiben a német villanyautó valószínűleg veri majd az amerikait, mivel a bajor mérnökök nagyon sok időt töltöttek azzal, hogy a vezetési élmény tipikusan BMW-s legyen.

A karosszéria alumíniumból, szénszálból és kompozit műanyagból készül, hogy ellensúlyozza az akkumulátor nagy tömegét, de az iX így is 2,5 tonnát nyomForrás: BMW

Az iX-ben (a pár hónappal utána érkező i4-hez hasonlóan) már a BMW ötödik generációs elektromos hajtása dolgozik, az akár 105,2 kWh-s nettó kapacitású akkumulátor energiasűrűsége 30 százalékkal nagyobb, mint az i3-asé, ezzel az iX akár 630 km-t is megtehet egy töltéssel (WLTP szabvány), ami 50-el több a Tesla Model X Long Range hatótávjánál. A szinte azonnal rendelkezésre álló 765 Nm-es nyomatékkal a rugalmasság is kiemelkedőnek ígérkezik, még úgy is, hogy a BMW üresen több mint 2,5 tonnát nyom.

A kategóriájában alacsonynak számító, 0,25-ös légellenállási együtthatóval büszkélkedhet, ami egy X5-méretű SUV-tól szép eredményForrás: BMW

Inkább crossover ez, mint valódi SUV (BMW-nyelven SAV), persze a légrugós csúcsváltozatot fel lehet emelni, ami sokat javít a terepjáró-képességen. Bár kétséges, hogy valaha járni fog-e úttalan utakon az iX-ek nagy része, mindenesetre az összkerékhajtás mindegyiknél alap, hiszen az első és a hátsó tengelyen is van egy-egy villanymotor, melyeket ráadásul nem beszállítótól vesz a BMW, hanem maga fejleszti és gyártja őket Münchenben.

275/40-es alacsony gördülési ellenállású gumikon fut, az aerodinamikailag hatékony felnik 22 colosakFotó: Gulyás Péter

Állítólag a nagy méretei ellenére is könnyű lesz városban manőverezni az iX-et, egyrészt a kiváló, 360 fokos kamerarendszernek, másrészt az alapáras összkerék-kormányzásnak (iX 50xDrive) köszönhetően. Elöl változó áttételű a kormányzás, hátul fix, összesen 3,5 fokot tudnak elfordulni a hátsó kerekek: kis sebességnél az elsőkkel ellentétes, nagy sebességnél megegyező irányba.

500 literes a kemény kalaptartós csomagtartó, a töltőkábelek az álpadló alatti üregben utaznakFotó: Gulyás Péter

Az aktív hűtéssel-fűtéssel rendelkező, 75, illetve 105,2 kWh-s nettó kapacitású akkumulátorok legfeljebb 150, illetve 200 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltést képesek felvenni, így 0-80 százalékra 31, illetve 35 perc alatt fel lehet tölteni őket, már ha épp van ilyen töltő a közelben, és hajlandó a tulajdonos kifizetni a benzintankoláshoz mérhető költségeit. Aki normál otthoni konnektorra dugná az iX-et, az viszont kb. 30, illetve 45 órás töltéssel számolhat, természetesen a két szélsőérték között még sokféle időtartam is előfordulhat a töltő teljesítményétől függően.

Mikor jön és mennyibe kerül?

Már március óta fogadják a megrendeléseket a hazai BMW-márkakereskedések, de az első ügyfélautókat csak november közepén fogják átadni. Az iX xDrive40 alapára 27,99, az erősebb, nagyobb akkus és jobban felszerelt iX xDrive50-é pedig 33,99 millió forint, ami elsőre sokkolónak hangozhat, de a BMW szerint a hasonlóan erős és hasonlóan jól felszerelt X5-ösökért is nagyjából ennyi pénzt szoktak kifizetni a vásárlók.

A hátsó lámpák is felnyílnak a csomagtérfedéllelFotó: Gulyás Péter

A hűséges BMW-vásárlóknak nem csak a környezetbarát és csendes hajtásmódot kell majd megszoknia, hanem a merőben újszerű külső-belső dizájnt is, amellyel az volt a gyár célja, hogy egy merőben új vásárlóközönséget szólítson meg az újdonsággal.