Németországba ment autóért egy magyar vevő, a rendszáma miatt kapott hatalmas bírságot

rendszám
Vágólapra másolva!
Próbarendszámmal akartak Németországból Magyarországra hozni egy autót, komoly bírság lett belőle.
Vágólapra másolva!

A Vezess.hu olvasója 2021 májusában használt autót vásárolt Németországban. P rendszámmal akarta Magyarországra szállítani, amelynek érvényes nemzetközi engedélye, biztosítása volt, szabályos munkaszerződés keretében.

Az autópályán a rendőrség megállította a vevőt, levetette a rendszámot, és megbüntette 400 euróra (144 ezer forint), majd lezárta az autót kormánybilinccsel.

Ezt csak a tréler megérkezésekor távolították el, amely végül Magyarországra szállította az autót. A napokban kapott még egy fizetési felszólítást is a német rendőrségtől, hogy

fizessen újabb 88 euró (31 ezer forint) bírságot

a nem megfelelő rendszám használata miatt.

A D.A.S. Jogszerviz szerint a németországi jogszabályok eltérőek a magyar szabályoktól. Általánosságban azt lehet mondani, hogy

a helyszínen valószínűleg "biztosítéki összeget" fizettettek a P rendszám használata miatt,

ami azonban még nem a végleges bírság. Emellett az utólag küldött levelekhez rendszerint felszámítják az eljárási költséget is, körülbelül 30 euró összegben.

A megbírságolt autósnak jogában áll fellebbezni német nyelven, ehhez ügyvéd közreműködése sem okvetlenül szükséges, anélkül is érdemben elbírálja a másodfokú hatóság a határozattal szembeni, megfelelő határidőben benyújtott jogorvoslati kérelmet. A hasonlóan pórul járt autósok a határozat részletes indokolásában találhatják meg annak magyarázatát, hogy pontosan mit és miért találtak szabálytalannak a rendőrök.