A száguldozók, a piroson áthajtók és más szabálysértések elkövetői helyett most a szabályosan közlekedőket pontozzák.

Immár húszéves a közúti közlekedési előéleti pontrendszer: különböző szabálysértésekért a jogszabályban meghatározott számú pont jár, aki pedig eléri a 18-at, annak ideiglenesen bevonják a jogosítványát. A rendőrség most jutalmazni kezd a közlekedésbiztonság érdekében  - írta az ORFK-OBB oldala.

Az előéleti pontrendszerrel ellentétben a várhatóan augusztus első napjaiban induló OBBPoint applikáció felhasználói akkor kapnak pontokat, ha szabályosan közlekednek.  A rendőrség szerint ez a világon az első sebesség alapon működő hűségpontrendszer.

A rendőrség hamarosan megjelenő applikációja folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPointot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, megkapja a jutalompontjait.

Nem tekinti szabálysértésnek az applikáció, ha valaki rövid ideig, például előzéshez az ajánlottnál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy az előzés befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra.

Az OBBPoint hamarosan letölthető lesz az ismert platformokra. A még formálódó elképzéseik szerint az OBBPointokat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani.  Ez azt jelenti, hogy a gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő. Sok minden még attól is függ, hogy a programot támogató szponzorok milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel.