Elektromos rollert és triciklit tervezett a BMW

bmw cargo
Vágólapra másolva!
Az egyéni mobilitás problémájára keresi a választ a német autógyártó.
Vágólapra másolva!
Forrás: BMW

A Concept Dynamic Cargo elektromos kerékpár, valamint a Concept Clever Commute elektromos roller koncepciójával a BMW mérnökei meg akarták mutatni, hogy az autóiparban szerzett tudásukat hasznosítani tudják mikromobilitási koncepciók tervezése során is.

Elektromos tricikli

Forrás: BMW

A háromkerekű Concept Dynamic Cargo legfőbb komponense a fémváz, amelynek elülső része forgó tengellyel kapcsolódik a hátsó szakaszhoz, így képes megdőlni kanyarodás során. A hátsó rész végig stabilan áll a kanyarokban, anélkül, hogy bedőlne az út irányába. Az elektromos lánchajtással kiegészülve – ami azonnal beindul, amint a kerékpáros pedálozni kezd, s meghajtja a hátsó két kereket – mindez a hagyományos kerékpároknál megszokott tekerési élményt garantálja.

Forrás: BMW

Amellett, hogy a kétkerekű kivitelhez képest nagyobb menetstabilitást biztosít bármilyen időjárásban, a hátsó kerekek fix tengelyének köszönhetően sokoldalú „pick-up" stílusú rakodófelületet is kínál. A teherszállító felület fix tengelyű kialakításának előnye, hogy a kerékpáros szinte alig érzi meg a felhelyezett plusz súlyokat.

Elektromos roller

Forrás: BMW

A Concept Clever Commute összecsukható, mégis jó menetstabilitást ígér. „Tömegközlekedési üzemmódban" a lábtartó oldalai felhajthatók, a hátsó kerék pedig beforgatható az így kialakuló apertúrába. A mechanizmussal lerövidíthető a kerekei között mért távolság, ezáltal fennakadás nélkül szállítható a mozgólépcsőkön. A gurulós bőröndökhöz hasonlóan, ebben az állapotában két keréken is húzható a roller. Az első kerékbe szerelt motor ráadásul elektromos impulzusokkal segíti a roller rámpákon való felfelé jutását.

Forrás: BMW

A BMW nem tervezi a két tanulmány gyártását saját üzemeiben, de jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

Mindkét koncepciójármű esetén az elektromos teljesítmény az adott alkalmazási mód fényében skálázható. Az akkumulátorok kiemelhetők, így könnyedén feltölthetők lakásokban is.