Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen AG csütörtökön azt közölte, hogy rekordnagyságú, 11,4 milliárd euró működési profittal zárta az idei első hat hónapot az egy évvel korábbi veszteséggel szemben.

Volkswagen Golf Európa legnépszerűbb autójaForrás: Gulyás Péter

A tavalyi eredményt jelentősen rontotta, hogy a koronavírus-járvány miatt le kellett állítani a termelést egy időre, és a kereslet is drasztikusan visszaesett részben amiatt, hogy bezártak az autókereskedések is. A pandémia hatására a tavalyi első hat hónap alapján a cég 0,8 milliárd euró működési veszteségről jelentett.

Az idei első hathavi adat felülmúlta a pandémia előtti utolsó év, 2019 első hat hónapjában elért 10 milliárd euró működési nyereséget is. A Volkswagen csoport adózás utáni nyeresége 8,4 milliárd euró volt, az egy évvel korábbi több mint 1 milliárd euró veszteséget követően.

A wolfsburgi székhelyú konszernhez tartozó márkák a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche és a Ducati sportmotorkerékpár, illetve saját haszonjárművei mellett a Scania és a MAN teherjárműveket is gyártja.

Európa legnagyobb autógyártója az idei első hat hónapban több mint 5 millió járművet szállított ki, 28 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az eladásból származó fél éves bevétele 129,7 milliárd euró volt, 35 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál és felülmúlta a két évvel ezelőttit is.