Rekord profitot jelentett a Volkswagen az első félév után

Volkswagen Golf teszt
Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen AG csütörtökön azt közölte, hogy rekordnagyságú, 11,4 milliárd euró működési profittal zárta az idei első hat hónapot az egy évvel korábbi veszteséggel szemben.
Vágólapra másolva!
Volkswagen Golf Európa legnépszerűbb autója Forrás: Gulyás Péter

A tavalyi eredményt jelentősen rontotta, hogy a koronavírus-járvány miatt le kellett állítani a termelést egy időre, és a kereslet is drasztikusan visszaesett részben amiatt, hogy bezártak az autókereskedések is. A pandémia hatására a tavalyi első hat hónap alapján a cég 0,8 milliárd euró működési veszteségről jelentett.

Az idei első hathavi adat felülmúlta a pandémia előtti utolsó év, 2019 első hat hónapjában elért 10 milliárd euró működési nyereséget is. A Volkswagen csoport adózás utáni nyeresége 8,4 milliárd euró volt, az egy évvel korábbi több mint 1 milliárd euró veszteséget követően.

A wolfsburgi székhelyú konszernhez tartozó márkák a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche és a Ducati sportmotorkerékpár, illetve saját haszonjárművei mellett a Scania és a MAN teherjárműveket is gyártja.

Európa legnagyobb autógyártója az idei első hat hónapban több mint 5 millió járművet szállított ki, 28 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az eladásból származó fél éves bevétele 129,7 milliárd euró volt, 35 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál és felülmúlta a két évvel ezelőttit is.