Hivatalosan is az Audi RS 3 a leggyorsabb kompakt autó a Nürburgringen

Audi RS 3 Nürburgring
Vágólapra másolva!
Egy 100 lóerővel gyengébb Renault körrekordját adta át a múltnak.
Vágólapra másolva!
A híres, döntött Karussel kanyarban Forrás: Audi

Az új Audi RS 3 megdöntötte a szériagyártású kompakt autók körrekordját a Nürburgring-Nordschleifén, a 400 lóerős, összkerekes sportszedán 7:40,748 perc alatt ért körbe a 20,83 km-es teljes körön, ami 4,64 másodperccel jobb a 300 lóerős, fronthajtású Renault Mégane RS Trophy-R korábbi rekordjánál.

Igazából az RS 3-ast a 421 lóerős Mercedes-AMG CLA 45 S-sel kéne összevetni, de a kecskeméti gyártású négyajtós kupénak még nincs hivatalos ideje.

Frank Stippler, az Audi gyári tesztpilótája érte el a rekordot jelentő időt Forrás: Audi

Az új Audi RS 3 nagy újdonsága az aktív hátsó differenciálmű, amely többtárcsás tengelykapcsolók segítségével variálni tudja jobb és bal hátsó kerékre jutó nyomaték nagyságát, amivel drasztikusan javul a kanyarstabilitás és a kanyarsebesség. A 2,5 literes öthengeres turbómotor 3,8 másodperc alatt gyorsítja fel az RS 3-ast 0-100 km/h-ra, a kocsi végsebessége 290 km/h.

Az Audi a kedvezőbb légellenállás miatt választotta a négyajtós limuzin változatot a rekorddöntéshez, pedig az ötajtós, ferdehátú Sportback kivitel pár kilóval könnyebb lett volna Forrás: Audi

Teljesen széria kivitelű volt a rekorder példány, de a Pirelli P-Zero Trofeo R semi-slick gumikon futott, benne volt a feláras adaptív RS sportfutómű és az első tengelyen a 380 mm átmérőjű karbon-kerámia féktárcsák is.