Nézze meg, milyen érdekes járművek közlekednek az olimpián!

Toyota olimpia
Vágólapra másolva!
A Toyota számos innovatív, önvezető járművet biztosít a résztvevők és a szervezők közlekedésére.
Vágólapra másolva!
Az olimpián használt járművek nagy része elektromos és önvezető Forrás: Toyota

A tokiói olimpia az első a modern kori játékok sorában, amely nézők nélkül zajlik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy néptelenül maradna a több mint negyven helyszín: minden idők legnagyobb olimpiáján, ahol 33 sportágban 339 versenyszámot rendeznek, több mint 11 ezer sportoló vesz részt; az újságírókkal, rendezőkkel, kisegítőkkel és hivatalnokokkal együtt

a résztvevők összlétszáma eléri a 90 ezret.

A tisztán elektromos e-Palette járművek szélesre nyíló ajtókkal és motoros mozgatású rámpákkal teszik lehetővé a gyors és egyszerű be- és kiszállást, akár kerekesszékes sportolók számára is Forrás: Toyota

Ennek az embertömegnek a pontos, biztonságos – és nem utolsósorban egészségügyi szempontból is megfelelő – szállításáról, egyéni és csoportos közlekedéséről a Toyota gondoskodik. A nemzetközi olimpiai mozgalmat 2015 óta támogató - bár a tokiói olimpián saját logókkal meg nem jelenő - autógyártó összesen mintegy 3400 mobilitási terméket – a hagyományos célú, utasszállító járművek mellett robotokat, illetve a közlekedést segítő rendszereket és szolgáltatásokat – bocsátott a szervezők rendelkezésére.

A flotta jelentős részét alkotják az e-Palette járművek speciális, olimpiai kivitelű változatai Forrás: Toyota

Ezek kb. 90 százaléka részben vagy teljesen elektromos

(öntöltő hibrid, hálózatról tölthető hibrid, hidrogén üzemanyagcellás elektromos vagy akkumulátoros elektromos) hajtású, jelentős részben hozzájárulva ahhoz, hogy Tokió minden idők legtisztább olimpiája legyen: a riói olimpia 4,5 millió tonnás, és a londoni játékok 3,3 millió tonnás CO2-kibocsátásával szemben a tokiói, 32. olimpiai játékok előzetesen becsült széndioxid-emissziója nem haladja meg a 2,73 millió tonnát.

Toyota APM Forrás: Toyota

A mobilitási eszközök és megoldások között általános célú és kifejezetten az olimpiai játékok speciális igényeire szabott járművek egyaránt megtalálhatók.

Az olimpiai falun belül közlekedő, önvezető elektromos járművek felkészítése során az olimpikonok véleményét is kikérték,

a fejlesztés során figyelembe véve a sportolók korábbi olimpiákon és egyéb világjátékokon szerzett jó és rossz tapasztalatait. Az e-Palette járművek teljes mértékben automatikusan közlekednek, noha biztonsági okokból minden járművön utazik egy kezelő; a csupa ablak járművek legnagyobb sebessége 19 km/óra.

Forrás: Toyota

A Toyota egy vadonatúj fejlesztéssel is segíti a sportolók közlekedését Tokióban. Az APM (Accessible People Mover, azaz könnyen igénybe vehető utasszállító) rövid távú, kissebességű közlekedési eszközök, amelyek az egyes helyszínek között szállítják a résztvevőket. Ugyanezek az APM-ek szolgálnak a tokiói olimpiai játékok betegszállító járműveként: a második és harmadik üléssort eltávolítva biztonságosan rögzíthető az elektromos jármű fedélzetén egy hordágy.