A környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek.

Keeway E-Zi elektromos robogóForrás: Keeway

A kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével a villanyautók után már világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Idén tavasszal született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők fel. A járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Az új előírások augusztus 11-én lépnek hatályba. A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak - jelezték.

A már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolástForrás: Jedlik Ányos Klaszter

Mint írták, a járműkategóriába a többi között a quadokat és a mopedautókat is beleértve 3-400 elektromos motorkerékpár közlekedik Magyarországon. A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza.

A tárca szerint a környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.

Az év elejétől ezen járművek mentesülnek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosoknak tehát nem kell megfizetniük a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterheket, ezzel összesen több tízezer forintot takaríthatnak meg.