A hazai újautó-piacon is egyre több vevő keresi az automata váltós modelleket. Az idei év nagy ugrást hozott.

Magyarországon sokáig luxusnak számított a külföldön régóta népszerű automata váltó az autókban, ám az elmúlt években egyre inkább teret nyert a piacon. Olyannyira, hogy a 2020-ban értékesített bő 128 ezer autónak már 30 százaléka ilyen szerkezettel került forgalomba, majd óriási,
közel 50 százalékos ugrással a 2021-es év első hat hónapjában már a szűk 65 ezer forgalomba helyezett autó 43 százalékban volt automata- írta a Vezess.hu.

Az okok között egyrészt pusztán az elérhetőség és az igény növekedése, másrészt a kínálat változása áll, hiszen egyre több gyártó kínálja különböző modelljeit csak automata váltóval.

Az automata váltó a kisautóknál a legkevésbé keresett – nem meglepő, ez a leginkább ár- és fenntartásiköltség-érzékenyebb szegmens –, míg a magasabb kategóriákban egyre hangsúlyosabb az igény, illetve kevésbé számít az esetleges többletköltség. A forgalmazók elmondása szerint
az automata váltók iránti igény univerzális, a magánvásárlók is ugyanúgy keresik, mint a kisebb-nagyobb flottákat üzemeltetők.