Többnapos razzia indult az utakon, a megbukott autókat műszaki vizsgára is küldhetik

ellenőrzés razzia
Vágólapra másolva!
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel az autók környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra rendelhetik be. Az akció negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, a változását vizsgálják és értékelik.

Idén is öt napon keresztül végeznek várhatóan 6-700 közúti mérést Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden.

A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken öt-öt helyszínen dolgoznak majd.

Az akció hosszabb távú tapasztalatai kedvezőek: míg a kilencvenes évek végén csak minden második autó volt megfelelő, az elmúlt évtizedre már tízből kilenc autó állapotát találták előírásszerűnek. Az utóbbi években ezzel szemben - tették hozzá - stagnálás, kismértékű romlás figyelhető meg a környezetet, a levegő minőségét kímélő járművek arányában.

Az akcióban kiszűrt, kirívóan rossz állapotú,

erősen szennyező autóval közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel.