Rákötöttek egy speciális gépet egy győri Audira, ami ezután történt, maga volt a varázslat - videó

audi
Vágólapra másolva!
Hangszórók nélkül játszott klasszikus zenét egy Audi karosszériája a győri Audinál.
Vágólapra másolva!

Az Audinál akusztikai vizsgálatokat is használnak az autók fejlesztéséhez, ezekhez egy pásztázó lézeres rezgésmérőt (Laser-Scanning-Vibrometer) vetnek be a járműfejlesztés akusztikai termében.

Az Audi Hungaria videójában egy klasszikus művel gerjesztették a karosszériát. A rezgések a fém vázban könnyen terjednek, és a nagyobb felületeket elérve onnan jól hallható hangként lesugárzódnak.

Egy karosszériaelem akusztikai vizsgálata során például a kerékfelfüggesztési pontokat előre definiált irányokból és frekvenciákban rázógép segítségével gerjesztik, a válaszként keletkező karosszéria-elmozdulásokat a lézeres rezgésmérőt alkalmazó méréstechnika segítségével mérik.

A vizsgálat során a mért pontok eredményeinek fázishelyes összeállításával és az elmozdulásaik virtuális felnagyításával láthatóvá válnak a zajkeltő rezgések, amely alapján meghatározhatók a kritikus gerjesztő frekvenciák és az ezekre érzékenyen reagáló karosszériaelemek. A gerjesztés csökkentése érdekében akusztikai izolációt (pl. gumibak), a válaszrezgések csökkentése érdekében pedig merevítést vagy extra tömeget (pl. csillapító paszta) alkalmaznak.