Az új C4-ben minden megvan, ami a Citroëneket egykor sikeressé tette: viszonylag elérhető ár, egyedi, megosztó dizájn, kényelemközpontú megközelítés, mindezt pedig olyan, 2021-ben kiemelten fontos tulajdonságokkal egészítették ki, mint a crossoveres megjelenés vagy az elérhető tisztán elektromos hajtás. Sikerreceptnek tűnik, de az újdonság így sem való mindenkinek.

Nem éppen átlagos megjelenésű, sokan megbámulták a teszthét alatt. Kattintson a képre, galéria nyílik!Fotó: Koncz Márton - Origo

Amennyire fantáziadús volt az Citroën C4 2004 és 2010 között gyártott első nemzedéke (kettéosztott hátsó szélvédő a háromajtósnál, középen fix kormánykerék extra méretű légzsákkal, beépített illatosító, természetes háttérfényű digitális műszerfal), olyan szürke lett a 2010-2018-ig gyártott második nemzedék, amely tulajdonképpen nem akart más lenni, mint a Volkswagen Golf francia koppintása. Nem is lett sikeres, ezért sokáig még az sem tűnt biztosnak, hogy elkészül a harmadik generáció. Egy tömegmodellnél nem szoktak rést hagyni a nemzedékek között, a C4 esetében azonban két és fél év telt el a második gyártásának leállítása és a harmadik bemutatása között, ami jól mutatja, hogy a Citroën nem igazán tudta, hogy milyen irányba induljon el a típussal.

Lankásan esik a tető, magas a far, a tolatókamera majdhogynem létszükséglet, ha hátra is akarunk látni valamitFotó: Koncz Márton - Origo

Végül azt sütötték ki Párizsban, hogy a komfortra és az aerodinamikai hatékonyságra helyezték a hangsúlyt, csakúgy, mint fél évszázaddal ezelőtt a GS és a CX esetében, és az egészet egy trendi, crossoveres ruhába öltöztetik, de valódi terepjáró képességek nélkül. A két legendás típus vonalait nem nehéz belelátni az új C4 formájába, a nyúlánk, áramvonalas forma a lejtős ötödik ajtóval hasonló sziluettet eredményez. Persze azokban még hidropneumatikus felfüggesztés volt, így a futóművet nem csak felemelni, de lesüllyeszteni is lehetett, nem is volt ritka látvány a parkolókban egy aszfaltra simuló GS vagy CX.

Megemelték, mert ezt szereti a nép

Jól áll neki a karamellbarna metálfényezés és a 18 colos felniFotó: Koncz Márton - Origo

Az új C4-ben már nincs efféle bonyolult technológia (persze ezért nem teljesen átlagos a futómű, de erről később), ez a kocsi - reagálva a mai crossover-SUV divatra - mindig magasabban van a normál kompaktokhoz képest egy fél emelettel, egy rendes szabadidő-autó magasságát azonban nem éri el. Az emelt futómű jól illett a Citroen tervezési filozófiájába, mert így nagyobb kerekeket, hosszabb rugóúttal rendelkező felfüggesztéseket lehetett adni a C4-nek, és az sem mellékes, hogy egy magas kocsiból mindig kényelmesebb a ki- és beszállás, mint egy alacsonyból.

Az X-motívum elöl és hátul is markánsan megjelenik, szokatlanul keskenyek a 195 mm széles abroncsokFotó: Koncz Márton - Origo

A crossoveres jelleget nem csak a magassággal, hanem a fényezetlen műanyag védőbetétekkel is hangsúlyozza a Citroen, a legtöbb vásárlót egyáltalán nem fogja zavarni, hogy a C4-est csak elsőkerék-meghajtással lehet megvásárolni, mert a nagy hasmagassága miatt könnyű tereppel és városi padkákkal így is elboldogul.

Feel felszereltségtől már LED-es a fényszóróFotó: Koncz Márton - Origo

Kissé túlkomplikálták a dizájnt, főleg a karosszéria sarkainál lett zavaros a formaterv a szokatlan lámpáktól: elöl a tekintetet nem az X-alakot kiadó alsó fényszórók, hanem a fölötte, vékony csíkként húzódó LED-es nappali fények határozzák meg, hátul megismétlődik az X-motívum, a D-oszlopok tövébe tett lámpaburákban, melyeket egy szpojler köt össze. Utóbbi kettévágja ezzel a hátsó szélvédőt, jelentősen rontva a kilátást. Nem vagyok a digitális, kamerás visszapillantók nagy barátja, főképp a hiányzó mélységélességük miatt, de ebben az autóban mégis helye lenne ennek a technológiának, már csak azért is, mert az ablaktörlőt is lespórolta a Citroen a hátsó szélvédőről.

Mik a konkurensei?

Akár gyári menetrögzítő kamerát is lehet kérni, észrevétlenül a belső tükörbe integráljákFotó: Koncz Márton - Origo

Magas építésű, ferdehátú crossoverből viszonylag kevés van még a prémiummárkák kínálatán kívül, a C4 vetélytársának leginkább a Kia Xceed és a Toyota C-HR tekinthető. Előbbi a normál hajtások mellett plug-in hibridként, utóbbi öntöltő hibridként is kapható, a C4 különlegessége viszont a tisztán elektromost változat, amely kívülről pont úgy néz ki, mint az 1,2-es PureTech benzines vagy az 1,5 literes BlueHDi dízel.

A kényelmes ülések puha tömésűek és szélesek, de nem igazán formázottak és az oldaltartásuk is minimális. A csúcsverzióban masszírozásra is képesekFotó: Koncz Márton - Origo

Ez a hajtáslánc választék ismerős lehet a Peugeot 2008-asból, ami nem véletlen, ugyanis a C4 is a Stellantis konszern kisautó platformjára épül, Igaz, a lehető legjobban megnyújtották és kiszélesítették az EMP1 padlót, hogy egy alsó-középkategóriás mércével is tágas autót kapjanak, de a - valószínűleg merevítő funkciót betöltő - szokatlanul magas küszöb megmaradt: a szőnyeg fölött 10 centivel húzódik a pereme, ezért a lábat rendesen át kell emelni rajta ki- és beszálláskor.

Helyből nincs hiány

Kívülről a GS-re és a CX-re hasonlít a C4, de az egyküllős kormányt már nem merték visszahozniFotó: Koncz Márton - Origo

Kategóriaelsőnek mondja a Citroen a C4 helykínálatát, amit érdemes fenntartásokkal kezelni, de az tény, hogy a szintén új, de fejlettebb EMP2 platformra épülő Peugeot 308-ast felülmúlja az utastér helykínálata, annak ellenére, hogy a hosszuk (4,36 m) megegyezik. Igaz, a lapos tetővonal miatt a hátsó fejtér szűkösebb a Citroenben, és a 380 literes csomagtér is elmarad a Peugeot 412 literétől, de cserébe a nagyobb nyíláson át könnyebb nagy dolgokat belepakolni.

A padló alatti rekesszel együtt jön ki a 380 liter, ami átlagos méretnek számít az alsó középkategóriábanFotó: Koncz Márton - Origo

Amiben nem versenyezhet a C4 a házon belüli rokonával, az a belső minőségérzet: jóval több a kemény műanyag és a műszerfal formája is egyszerűbb, mint az ezen a téren kategóriaelsőségre törő 308-asban, nem is beszélve a vezető előtti aprócska, gyenge felbontású kijelzőről, amely a sebességen kívül alig ad más információt (a 308-asban egy 10 colos képernyő van, amely akár 3D-s változatban is elérhető). Nem véletlen, hogy a Feel Plus felszereltségtől jár a Citroenbe a plexire vetítő színes HUD, amely tompítja a vezető adatéhségét, és némi high-tech hangulatot is becsempész az utastérbe.

A hangerőállító gomb kicsit messze került a vezetőtől, az érintőképernyő 10 colos, természetesen telefontükrözést is tud, de csak kábellelFotó: Koncz Márton - Origo

Azért nem mondható, hogy mindenhol olcsó hatású lenne a belső tér, a csúcsfelszereltségű tesztautó vörös-fekete bőr belseje, a klímapanel fémes tapintású gombjai, a műszerfal felső, puha burkolata, az ajtókon lévő Alcantara csíkok és az ízléssel adagolt zongoralakk betéték feldobják a hangulatot, de az összhatás mégis messze elmarad a 308-as vagy akár egy Mazda3 szintjétől. A 10 colos érintőképernyő grafikája sem a legélesebb, és a funkciók egy részét is alaposan elrejtették a menürendszer bugyraiban, de az mindenképp jó hír, hogy a klímát, a hangerőt és néhány esszenciális funkciót fizikai gombokkal lehet vezérelni (pedig korábban a Citroen az első között integrálta érintőképernyőre a klímapanelt más típusaiban).

A cikk folytatódik a második oldalon!