Hamarosan esedékes a nyári gumik lecserélése, egy számsorból megfejtheti, hogy kell-e új téli gumikat vennie.

Az őszi abroncscsere kapcsán sokan döntenek úgy, hogy új szettet vásárolnak. A választás egyik fontos szempontja a gyártási idő, amelyről a DOT-szám segítségével tájékozódhatunk.

A gumiabroncsok oldalán megtalálható számsor utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.

Ezt az abroncsot a 35. héten gyártották 2015-benForrás: TÜV

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama tíz év. Az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok öt éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak.

Az abroncs életkora azonban csak egy feltétel, a profilmélységnek is megfelelőnek kell lennie. Noha a KRESZ-ben nem különböztetik meg a nyári és téli gumiabroncsokat, így mindkettőre 1,6 milliméteres minimális profilmélység vonatkozik, szakértők szerint azokat a téli gumikat, amelyek profilmélysége 4 milliméter alatti, az életkortól függetlenül érdemes lecserélni.