Magyarul is beszél

Csökkent a gombok száma, eltűnt a népszerűtlen egér és a tapipadKép: Gulyás Péter (Origo)

Ahogy ma egy elvárható, teljes a konnektivitás és állandó az internetkapcsolat (4 évig ingyen), a felhő-alapú navigáció már figyelembe veszi a friss közlekedési információkat, vannak online szolgáltatások és a kocsi szoftvere mobilneten keresztül, OTA-módon frissíti magát. Vezeték nélkül működik az Apple CarPlay, de az Android Autóhoz továbbra is kell a kábel. A Lexus Link applikációval a távolból is kapcsolatba lehet kerülni az NX-szel, a plugin verziónál a töltést és a klímát is lehet vezérelni.

Az öntöltő és a konnektoros hibridnek is 545 literes a csomagtartója, a fedél a korábbinál kétszer gyorsabban nyílik - villanymotorralKép: Gulyás Péter (Origo)

Említést érdemel még a Hé, Lexus! felkiáltással életre kelthető digitális személyi asszisztens, amely 19 nyelven, köztük magyarul is tud, nem úgy, mint a német vetélytársaknál. Persze sok értelme nincs az ablakot hangparanccsal lehúzatni, vagy a hőfokot beállíttatni, de a gyerekek szeretni fogják. Amúgy az előszériás tesztautó meglepően jól tudott magyarul, amikor nem értett valamit, udvariasan visszakérdezett, de az fura volt, hogy a parancsainkat lengyelül mindig megismételte...

Mid tud a konnektoros hibrid hajtás?

A PHEV hajtáslánc a Toyota RAV4-ből származik, a futómű azonban más, és a karosszéria is merevebb. A 18,1 kWh-s akkumulátor az utastér alá, a padlóba kerültKép: Gulyás Péter (Origo)

Négyféle hajtáslánccal gyártják az NX-et, de Közép- és Nyugat-Európában csak a két hibrid lesz válaszható. A kedvezőbb ára miatt népszerűbbnek ígérkező 2,5 literes, öntöltő hibrid (350h) teljesítményét 197-ről 242 lóerőre emelték, így a gyorsulási idő 9,3-ról 7,7 másodpercre csökkent a régi NX-hez képest.

Meglepően agilis az NX, egy SUV-hoz képest nagyon jól fekszi az utat, és közben kényelmes tud maradniForrás: Lexus

Mérnöki bravúr, hogy ezek ellenére az elektronikus szelepvezérlésű, Atkinson-ciklusú 2,5 literes szívó benzinmotor fogyasztása is kisebb lett 10 százalékkal: átlagosan 5,8 literrel kell számolni a fronthajtású, és 6,2 literrel az összkerekes verzió esetében, és ahogy a Toyota hibridjeitől megszoktuk, ezeket a gyári WLTP-értékeket erőlködés nélkül a valóságban is el lehet érni. Annak köszönhető az alacsony fogyasztás, hogy egy átlagos úton (sík terepen, defenzív vezetési stílus mellett) a megtett távolság több mint 40 százalékában áll a benzinmotor.

A mai divatnak megfelelően már LED-csík köti össze a hátsó lámpákat, és a márkajelzést pedig embléma helyett középre tett betűkkel oldották meg a csomagtérfedélenForrás: Lexus

Másfél millió forintba kerül az összkerékhajtás az NX 350h-hoz, az itthon zöld rendszámot kapó 450h viszont csak ezzel érhető el. Ahogy a korábbi Lexus hibridekben, itt sincs mechanikus kapcsolat az első és a hátsó tengely között, a hátsó hajtást egy oda telepített, 54 lóerős villanymotor végzi. A munka oroszlánrészét viszont a 182 lóerős első villanymotor végzi, amely akár 135 km/h-s sebességgel is tudja hajtani az NX-et a benzinmotor támogatása nélkül. Egy töltéssel nagyjából 70 km-t tud villanyautóként, benzin elégetése nélkül megtenni a 450h, ez ma még piacvezető érték a konnektoros hibrid prémium SUV-ok között, bár a 2022-ben érkező új Mercedes GLC 300 e már 100 km fölötti hatótávot kínál majd.

Milyen vezetni?

A Toyota Camry-ből, RAV4-ből és Lexus ES-ből ismert GA-K platform miatt nem csak a tömegközéppont került 20 mm-rel mélyebbre, de a karosszéria torziós merevsége is jelentősen nőttForrás: Lexus

Érdekes, hogy az NX öntöltő és a plugin hajtáslánca az akkumulátorokat leszámítva nagyjából megegyezik, sőt a benzinmotor az öntöltőben erősebb 5 lóerővel, a rendszerteljesítmény a plugin-ben mégis jóval magasabb (306 lóerő, ugyanannyi, mint a RAV4-ben és a vele azonos Suzuki Acrossban). Ez már érezhető előnyt jelent a menetteljesítményekben a kétmázsás túlsúly ellenére is, a százas sprintet 6,3 másodperc alatt képes teljesíteni az 450h, a 200 km/h-nál lekorlátozott végsebességet viszont a 350h is megfutja (a RAV4-ben 180-nál jön a tiltás).

A több extra miatti tömegnövekedést úgy ellensúlyozták, hogy nagyszilárdságú acélokat használtak a karosszériaszerkezetben, és a sárvédőket, valamint a géptetőt már alumíniumból sajtoljákKép: Gulyás Péter (Origo)

Autóversenyzők segítségével hangolták a Lexus mérnökei az új NX futóművét és kormányzását, a cél a korábbinál agilisabb viselkedés és a több visszajelzés volt. A menetpróba tapasztalatai alapján ebből valami a gyakorlatban is érezhető, a magas építésű NX-eket sokkal jobb volt a kanyargós országúton vezetni, mint a laposabb, de mégis darabosabb ES szedánokat, vagy akár a korábban vezetett RAV4-est. Az igényes konstrukciójú, alumínium futómű, a pontos kormányzás (350h-ban változó áttétellel) és a hibridekhez mérten jól adagolható, erős fékrendszer révén élvezetesen lehetett autózni az NX-ekkel, a plugin súlytöbblete alig volt érezhető, a rugózás még a 20 colos kerekekkel szerelt F Sport verzióban is kényelmesnek bizonyult, igaz, sima utakon mentünk, és az adaptív lengéscsillapítás is tette a dolgát.

Valójában minden karosszériaelem új, kevesebb lett az él a karosszérián, itt-ott már gömbölyítések is megjelentekKép: Gulyás Péter (Origo)

Mennyibe kerül?

Ebben a kategóriában kedvezőnek számít az NX 350h 14,99 milliós alapára, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ennyi pénzért automata váltót, 242 lóerőt és igen kedvező fogyasztást kap a vevő egy remek prémium SUV mellé. Még a felszereltség sem rossz, már ebben is széria az elöl-hátul LED-es világítás, a tolatókamera, az adaptív tempomat, a sávtartó, a táblafelismerő, a kétzónás automata klíma, a három elektrokromatikus (fényre elsötétedő) visszapillantó tükör, a 10 hangszórós hifi, a digitális rádió, az okostelefon-tükrözés és a 18 colos felniszett. Ráadásul a 9,8 colos érintőképernyő is akkora, mint a régi NX-ben a feláras, nagyobb egérmozi.

Fura helyzet volt eddig, hogy a magát a hibrid hajtás úttörőjének tartó Lexusnak eddig még egyetlen PHEV modellje sem volt. Az új NX 450h az első, de az ára miatt nem lesz népautóKép: Gulyás Péter (Origo)

Aki a létező összes extrát kéri a távirányítós parkolástól a szellőztetett bőrülésen és az adaptív LED fényszórón át a 17 hangszórós Mark Levinson hifiig (Luxury Top felszereltség), annak 24,4 milliót kell fizetnie (listaáron) az NX-ért, de ez is érezhetően kevesebb annál, mint amennyibe egy hasonlóan felszerelt Audi Q5, BMW X3, vagy Mercedes GLC kerül. 64 extra lóerő, zöld rendszám, és 70 km-es elektromos hatótáv: ezt adja a plugin hibrid hajtás, amelynek felára 3,5 millió forint, de fontos tudni, hogy a 450h a gazdagon extrázott Prestige felszereltségtől indul, ezért az alapára 22,49 millió forint.