Fontos változás jön egyes autók műszaki vizsgáztatásában Magyarországon

műszaki vizsga
Tatabánya, 2016. január 12. Sorszámcsíkot ragasztanak egy forgalmi engedélybe a műszaki vizsga végén egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Változik az autók muzeális minősítésének rendszere 2022. január elsejétől.
Vágólapra másolva!

2022. január elsejétől számos ponton változik a muzeális minősítés rendszere. Ez sokakat érint, különösen azokat, akiknek 1991-es, esetleg 1992-es autójuk van, és még idén, vagy akár jövőre szeretnének OT-rendszámot.

Fontos változás, hogy a muzeális minősítéssel egy időben és egy helyen történik ezentúl a műszaki vizsga is. Aminek pedig nagyon sokan fognak örülni, hogy január elsejétől egy OT-rendszámos autó megvásárlásánál nem kell újra muzeális minősítés vizsgán részt venni az átíráshoz, elég csupán annak lejártakor elvégezni a szükséges vizsgát.

A jelenlegi rendszer sokak számára tartogatott kellemetlen meglepetéseket, rengeteg új tulajdonos rögtön bukással indított.

A jövő év elejétől minden 361. hónapjában lévő - muzeális minősítésre alkalmas jármű - érkezhet vizsgára. Korábban csupán a 31. év betöltése után lehetett jelentkezni a vizsgára, ez is könnyítés olyan járművek esetében, amelyeknél könnyű igazolni a betöltött kort. A Gehilio's Garage videójában részletesen beszélnek a változásokról.