Fokozódik az AdBlue-válság, korlátozásokat vezetnek be egyes hazai benzinkutakon

koronavírus, benzinkút, MOL, üzemanyagtöltő állomás
Vágólapra másolva!
Az AdBlue-hiánnyal kapcsolatos hírek miatt megjelentek a nyerészkedők a hazai benzinkutakon, a Mol ezért korlátozza az adalék eladását.
Vágólapra másolva!

A gyártók kapacitáscsökkentése miatt megcsappantak az európai AdBlue-készletek, már több magyarországi benzinkúton is hiánycikké vált a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen adalék. Pedig ahogy az Origo is megírta, nem érdemes felhalmozni, mert gyorsan megromlik.

A Mol közleménye szerint az egész Európában tapasztalható gázáremelkedés miatt átmenetileg hiánycikk lett az AdBlue, de a Molhoz, mint forgalmazóhoz továbbra is olyan mennyiség érkezik a gyártóktól, amellyel normál forgalom esetén zavartalanul lehetne biztosítani az ellátást.

Csakhogy az elmúlt napokban tíz-húszszorosára nőtt a lakossági kereslet: a Molhoz érkezett visszajelzések szerint

elindult egy tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás, amely felborította a magyar piacot,

és időszakos hiányt okozott.

A felvásárlási láz miatt a Mol vásárlási korlátozásokat vezetett be, hogy minél több fogyasztót ki tudjon szolgálni. Jelenleg

egy tranzakción belül egy darab kannás terméket lehet vásárolni, pisztolyos AdBlue-tankolás esetén pedig maximum 50 liter az egy alkalommal kiadható mennyiség.

A közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítják az adalékanyagot.