Hat nagy autógyártó bejelentette, mikor fejezi be a benzines és dízel autók gyártását

Mercedes EQB
Mercedes EQB
Vágólapra másolva!
A bejelentést a skóciai Glasgow-ban zajló ENSZ klímatárgyalásokra időzítették.
Vágólapra másolva!
Mercedes-EQ EQB, az első Magyarországon készülő villanyautó Forrás: Daimler AG/© Mercedes-Benz AG/Mercedes-Benz Ag - Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans

Hat nagy autógyártó ígéretet tett arra, hogy 2040-ig fokozatosan leállítja a fosszilis energiahordozóval üzemelő járművek gyártását világszerte, a fő piacokon azonban az a cél, hogy ez már 2035-re teljesüljön. A fogadalmat a Ford, a General Motors, a Mercedes-Benz, a Volvo, a BYD és a Jaguar Land Rover tette, de a személyszállítással foglalkozó Uber is csatlakozott hozzájuk.

Azonban olyan nagy gyártók, mint a Volkswagen, a Toyota, a Nissan, a Honda, a BMW és a Hyundai még nem csatlakoztak a vállaláshoz, annak ellenére, hogy jelenleg gőzerővel fejlesztik az elektromos modelleket, és sokat invesztálnak az elektromobilitásba.

Számos ország is csatlakozott az ígérethez, köztük Új-Zéland és Lengyelország. Az Egyesült Államok nem csatlakozott az ígérethez, de Kalifornia és New York államok igen.

Ezek az autógyártók azért óvakodhatnak attól, hogy csatlakozzanak az ígérethez, mivel ez technológiaváltásra kötelezi őket, de nem kényszeríti az országokat arra, hogy elkötelezzék magukat a szükséges töltési és hálózati infrastruktúra létrehozása mellett, ami létfontosságú az elektromobilitás fejlődéséhez.