A frissített, csinosabb S-Cross elvesztette az SX4 előtagot a nevéből, és jövőre már nem csak lágy, hanem rendes hibrid hajtással is meg lehet majd venni.

A LED fényszórókban folytatódik a lakkfekete hűtőmaszk ezüst díszléce. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Suzuki

Bár a Suzuki vadonatúj modellként mutatta be az S-Crosst a csütörtök délelőtti online bemutatón, a méretadatokból, a műszerfal és az övvonal formájából könnyen rájöhetünk, hogy valójában csak egy erős modellfrissítésről van szó. Az SX4 S-Cross 2013-ban mutatkozott be, és 2016-ban kapott új turbómotorokat és áttetvezett karosszériát, amelynek a krómozott hűtőmaszk volt a jellegzetes eleme.

Újak a csíkkal összekötött, LED-es hátsó lámpákForrás: Suzuki

A mostani ráncfelvarráskor még alaposabban áttervezték a karosszériát, a képek alapján egyetlen karosszériaelemet sem vettek át a korábbi verzióból. Viszont a méretek nem változtak, a hossz továbbra is 4300, a szélesség 1785, a magasság (tetősínekkel) 1585 mm. A 2600 mm-es tengelytáv is ugyanakkora, mint eddig, amiből arra lehet következtetni, hogy a helykínálat is hasonló.

A mai divathoz igazították a megjelenést, de a technika alig változott. 5 mm-rel csökkent a hasmagasság, 180-ról 175 mm-reForrás: Suzuki

Alaphelyzetben 430 literes a csomagtartó, a hátsó ülések lehajtásával viszont 1230 literre növelhető, ami 39 literrel kisebb, mint eddig. Enyhén áttervezték a műszerfalat, az analóg műszerfal 3D-s hatású órákkal gazdagodott, a 8 colos érintőképernyőt egy HD felbontású 9 colos váltotta, amely vezeték nélküli okostelefon-tükrözésre (Android Auto és Apple CarPlay) képes. A jobban felszerelt változatokban sokféle vezetéstámogató rendszer és 360 fokos kamerarendszer is lesz.

Újak az órák és a 9 colos érintőképernyő, az elektromos kézifék és a digitális, személyre szabható vezető előtti kijelző továbbra is hiányzikForrás: Suzuki

2021 végén már elindul az esztergomi gyártású új SUV értékesítése, kezdetben csak a jól ismert 1,4 literes, négyhengeres, turbós benzinmotorral (K14D). A 129 lóerős lágy hibrid erőforrás 9,5 másodperc alatt gyorsítja fel 0-100 km/h-ra az S-Crosst, ami azonos a régi adattal, a végsebesség viszont 190-ről 195 km/h-ra nőtt, a WLTP átlagfogyasztás pedig 5,5-ről 5,3 literre csökkent a kedvezőbb légellenállásnak köszönhetően. Felárért hatfokozatú automata váltó és összkerékhajtás is kapható, az automata váltós verziókban az adaptív tempomat már megállásra és elindulásra is képes, ami dugóban araszoláskor hasznos.

2022-től új connected szolgáltatások (okostelefonos applikáció) is elérhetők lesznek a típushozForrás: Suzuki

2022 második felétől kapható lesz az S-Cross egy új, „full" hibrid hajtással is, amely egy új fejlesztésű benzinmotorból, egy automatizált sebességváltóból és egy villanymotor-generátor egységből áll majd. A Suzuki „erős hibridnek" nevezi az új hajtásláncot, amely kétféle üzemmóddal (Eco és Standard) rendelkezik. Eco-ban az üzemanyag-takarékosság érdekében a lehető legtöbbször állítja le menet közben a benzinmotort, Standard-ben viszont a fokozott menetdinamika érdekében többször segít be a villanymotor a benzinesnek. Egyébként a Vitara előbb lesz elérhető az új full hibrid hajtással, talán már 2022 első félévétől.