Milyen vezetni?

Kényelmes a futómű, de a motor lehetne kicsit halkabbForrás: Suzuki

Mivel a menetpróbára hozott tesztautók még nem voltak forgalomba helyezve, rendszám híján nem hagyhattuk el a zsámbéki vezetéstechnikai tesztpályát, így csak korlátozott tapasztalatokat szerezhettünk. Nem meglepő, hogy a vezetési élmény nagyon hasonlít a régi SX4 S-Crosséhoz, de mintha a futómű kicsit lágyabb, billegősebb lett volna, de ezt majd csak az egy hetes, közúti teszt után tudjuk biztosan megállapítani. Az biztos, hogy a kormány nem túl kommunikatív és nem is közvetlen (2,8-at fordul a két végpontja között), de a rásegítése jól eltalált, és pontatlannak sem nevezném.

Fél centit csökkent a hasmagasság, de így is 17,5 centi. 195 km/h minden verzió végsebességeForrás: Suzuki

A csúszós műgyantán az is kiderült, hogy az S-Cross viselkedése még határhelyzetben is jól kiszámítható és biztonságos, a menetstabilizáló elektronika csak akkor avatkozik be, ha tényleg szükséges, akkor viszont gyorsan és határozottan teszi a dolgát. Viszont az is érződött, hogy az elődből változatlanul átvett, kissé hangos, 129 lóerős, lágy hibrid 1,4-es turbómotor dinamikájából jócskán levesz az Allgrip összkerékhajtás és a hatfokozatú hagyományos automata váltó párosa. A 115 kilóval könnyebb, kézi váltós, fronthajtású alap kivitel dinamikusabbnak ígérkezik, amit az 1 literrel kisebb, 5,3-5,6 literes WLTP átlagfogyasztása is valószínűsít.

Árak és értékelés

Nyolc színben kapható,de ebből csak a titánszürke gyönygmetál az újForrás: Suzuki

Már biztosan mindenkit az érdekel, hogy mennyibe kerül az új S-Cross. Persze az elődnél drágább lett (450-480 ezer forinttal), de a Suzuki szerint a többlet felszereltség és a 2021-es dizájn megéri a felárat. Mindenki döntse el magában, hogy így gondolja-e, mindenesetre azt érdemes észben tartani, hogy a helykínálat és a hajtáslánc semmit sem változott.

Még a régi emblémát tették rá, pedig hivatalosan már nem SX4 S-Cross, csak S-CrossFotó: Gulyás Péter

Viszont a biztonsági felszereltség tényleg javult, már a 6.090.000 forintba kerülő GL alapváltozat esetén is a szériafelszereltség része lett a kombinált érzékelős (kamera és radar) vészfékasszisztens, a sávtartó és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a táblafelismerő, a tolatókamera, és az e-call segélyhívó (adaptív tempomat eddig is alapáron járt). Szintén nem kell már külön fizetni már a 7 colos érintőképernyőért és a 17 colos könnyűfém felnikért, viszont a kétzónás automata klíma helyett csak egyzónás, manuálist kap a vásárló, és az automata világításról és ablaktörlőről is le kell mondania.

Sport állásban több nyomatékot küld hátra az összkerékhajtásFotó: Gulyás Péter

400 ezer forinttal kerül többe a legnépszerűbb, középső felszereltség, a GL+. Ebben már benne van a kétzónás automata klíma, az automata világítás/ablaktörlő, a bőrkormány, a holttér- és hátsó keresztirányú forgalomfigyelő rendszer, az első-hátsó parkolóradar, a tetősín, a krómozott ablak-szegélyléc, az automata fényszórómagasság-állítás, a sötétített hátsó üvegezés, az első ködlámpa, az elektromosan behajtható tükör, a kulcs nélküli motorindítás, az ülésfűtés, a hátsó légbeömlő, a két mélyhangszóró, a hátsó kartámasz két pohártartóval, és az állítható hátsó háttámla is, amellyel 10 literrel megnövelhető a csomagtartó.

Jól áll neki az új orr-rész a LED-es fényszórókkalForrás: Suzuki

A legjobban felszerelt GLX kivitel a GL+-hoz képest 850 ezer forintos ugrással vásárolható meg, minimum 7,34 millió forintért (2WD, manuál váltó). Ebben már az elektromosan nyitható panoráma üvegtető, a polírozott felni, a központi hangszóró, a fél-műbőr kárpitozás (az üléseken és az ajtókon) is széria, de a korábbi GLX csomaghoz képest csak a már említett kombinált érzékelős vészfékasszisztens, a 360 fokos kamerarendszer és a 9 colos érintőképernyő jelenti az újdonságot.
600 ezer forint az automata váltó, és 740 ezer forint a többféle üzemmóddal rendelkező automata összkerékhajtás felára, ez a két extra kombinálható is, de csak GL+ felszereltségtől.

Jövőre jön a "rendes" hibrid

Az S-Cross nagy újdonsága azonban a Suzuki saját fejlesztésű full hibrid hajtáslánca lesz, amelyről még semmit sem lehet tudni azt leszámítva, hogy tud majd villannyal is menni pár kilométert, robotizált váltója lesz, és, hogy 2022 tavaszán kerül bele a Vitarába, és 2022 nyarán az S-Crossba.

Régi ismerős az 1,4-es Boosterjet, amely tavaly kapott 48 V-os lágy hibrid hajtást, a teljesítménye ekkor 140-ről 129 lóerőre csökkentFotó: Gulyás Péter

Összességében az volt a benyomásom, hogy az S-Cross nem lett igazán modern autó a plasztikai műtéttől, néhány biztonsági extrától és egy új érintőképernyőtől, viszont továbbra is egy korrekt, régivágású, megbízhatónak ígérkező SUV benyomását keltette, és még mindig az élvonalba tartozik az ár-érték arányát tekintve. Milliókkal olcsóbban megkapható, mint a sokszor kisebb konkurensek, leszámítva a szintén nemrég frissített Dacia Dustert, amely azonban minőségérzetben és vezetési élményben egyértelműen mögötte áll.