A Corolla Cross nemcsak a karosszériájával, hanem az ötödik generációs hibrid hajtásával is újat hoz a Toyota kínálatába.

Méretben a Toyota C-HR és a RAV4 között van. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Toyota

Bár a gyártója szerint a Corolla Cross formaterve kimondottan az európai piac igényeinek megfelelően készült, a kocsi megjelenése alig különbözik az amerikai piacon 2020 óta kapható változattól, csak a lámpák rajzolata, a hatalmas hűtőmaszk formája eltérő. A kompakt szabadidő-autó hosszúsága 4460 mm, szélessége 1825 mm, magassága pedig 1620 mm, miközben tengelytávja 2640 mm, tehát alig nagyobb, mint a magyar gyártású új Suzuki S-Cross.

A tengelytáv akkora, mint a Corolláé, de a teljes hossz 90 mm-rel, a magasság 185 mm-rel nagyobbForrás: Toyota

A motorháztető alatt a Corollából ismert kétliteres hibrid hajtás továbbfejlesztett, 19 lóerővel erősebb, 199 lóerős változatát találjuk. Alapesetben elöl hajt a Corolla Cross, de lesz belőle összkerekes verzió is,  amelyben egy 42 lóerős, hátra tett villanymotor hajtja a hátsó kerekeket. Mindkét változat 8,1 másodperc alatt gyorsul fel 0-100 km/h-ra, a végsebesség várhatóan 180 km/h lesz.

A kiszélesített kerékjáratok jól állnak nekiForrás: Toyota

A hajtáslánc hatékonyságát kisebb súrlódású, hígabb olajok használatával és erősebb villanymotorral fokozták, az újgenerációs lítium-ion akkumulátor erősebb és 40 százalékkal kisebb, mint a Corollában. Állítólag erős gázadásnál csendesebben dolgozik a belső égésű erőforrás, ezenkívül sikerült lineárisabbá tenni a teljesítményleadását, és gyorsítás közben a fordulatszám változása jobban hasonlít a hagyományos autókban tapasztalhatóhoz.

A 12,3 colos digitális műszercsoport új hardverrel és szoftverrel rendelkezik, a középső érintőképernyő 10,5 colosForrás: Toyota

A Corolla Cross forgalmazása 2022 közepén kezdődik Magyarországon,  az első példányokat pedig ősszel vehetik majd át az ügyfelek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kétliteres hibriden kívül még milyen motorok lesznek választhatóak hozzá.