A hideg arra csábítja az autósokat, hogy járassák a motort jégkaparás közben. De ez nemcsak a környezetet, hanem az autót is károsítja.

A fagyos hőmérséklet és az első hópihék hatására ismét aktuálissá vált a téma: hogyan tisztíthatjuk meg az ablakokat anélkül, hogy az első métereken vakon kelljen autóznunk? Az biztos, hogy nem jó ötlet járó motorral jeget kaparni - írta az Autószektor.hu.

Forrás: MTI

A hideg motor alapjáraton szennyezi a környezetet, ennek a szaga is érezhető. Egy motor 0,5-1 liter üzemanyagot fogyaszt óránként alapjáraton, hidegen pedig még többet. Óránként több mint két kiló szén-dioxid kerül a levegőbe, ráadásul a kipufogószűrők sem működnek teljes mértékben. A motor egyes alkatrészeinek kopása is nagyobb alapjáraton és hidegen.

Egyes országokban nem is szabad járó motorral havat takarítani/jeget kaparni, Ausztriában minimum 75-150 euró közötti bírságra számíthat, akit rajtakapnak. Szélsőséges esetben akár 5000 euróig terjedő büntetés is kiszabható környezetkárosítás miatt. Magyarországon nincs érvényben hasonló jogszabály.